Nei, du blir ikke forkjølet av luften på flyet

Luften i kabinen er langt bedre enn sitt rykte.

RENERE LUFT: i moderne passasjerfly er luften blitt stadig bedre med ny teknologi.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

«Jeg ble så forkjølet etter flyturen» er kanskje en uttalelse du har hørt noen ganger. Men sjansen for at det er luften i flykabinen som gjorde deg syk er minimal.

— Du smittes ikke av ventilasjonsluften, slik de fleste tror, sier ekspert på luften i kabinen, Torsten Lindgren, til svenske Aftonbladet.

En del luften i kabinen gjenbrukes, men det betyr ikke at du har større risiko for å bli smittet selv om en person noen rader foran deg i kabinen hoster eller nyser.

Lindgren, som er dosent ved Akademiska universitetssykehuset i Uppsala, understreker at risikoen for å pådra seg en forkjølelse ikke er større på fly enn noe annet sted.

Her er trikset for deg som skal reise langt:

Les også

Slik sikrer du deg rimelige flybilletter

En myte at det spres bakterier

— Det er absolutt en myte at kabinluften er kilde til spredning av bakterier og ting som kan forårsake allergier, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

— Luften i kabinen kommer utenfra, inn gjennom motorinntakene, varmes opp til 220 grader, for så å senkes ned til riktig behagelig temperatur i aircondition-anlegget. Luften i kabinen skiftes ut hele tiden i løpet av flyvningen, på samme måte som i en operasjonssal, utdyper Johansen.

Lindgrens studie der over 1000 personer deltok viser at det ikke er noen forskjell i hvor ofte mannskapet på et fly med en høy andel frisk luft er blitt mer forkjølet enn kabinansatte i et fly med en høy andel resirkulert luft.

I alle de store flyene finnes såkalte luftrensefilter, Hepa-filtre, som fanger opp de fleste partikler og bakterier og renser dem.

Forkjølelse smitter først og fremst når noen i nærheten av deg hoster, eller du tar på et håndtak eller andre steder der smitte forkommer.

Gode nyheter!

Les også

Nå kan det bli billigere vann på lufthavnene i Europa

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

God luft på moderne fly

Moderne fly har avanserte inneklimasystemer, hvor opptil 50 prosent ny luft tilføres via motorenes kompressorer, skriver Jyllands-Posten, som siterer en dansk studie rundt tema.

Tørrere luft kan oppstå i eldre og mindre flymaskiner enn i de nyere typene.

Dreamliner 787 satte ny standard for inneklima-teknologi da de maskinene kom for noen år siden. Luftrykket, luftfuktigheten og renere luft er noe av det er som er bedret i de nye maskinene som Boeing-787 og Airbus 380. Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Få flere tips til reisen:

Dette er de dyreste landene å bli syk i

Derfor kan du bli trukket dobbelt når du bestiller reisen

Havnet på sykehus i Thailand – prislapp: 355.000 kroner

Tenker du på dette når du bruker kort utenlands?

Dette hater vi aller mest på flyet

Landene med aller best vær i verden

Strandet i USA – fikk ingen hjelp av flyselskap eller reisebyrå

Slik klager du på feriereisen

Publisert: