Linn «samler» på land

Til nå har 35-åringen vært i 91 land. Her er hennes favoritter.

Publisert Publisert

— Jeg vil ha en sånn rund jord, en sånn som den som snurrer rundt på Dagsrevyen, sa Linn Krogh Hansen da hun fylte to år.

Allerede som toåring var Linn var fascinert av globuser og jordkloder, enten de befant seg i et butikkvindu eller snurrende rundt på sort-hvitt-TV-skjermen som intro til Dagsrevyen.

Fra og med denne skjebnesvangre to-årsdagen begynte den mer eller mindre systematiske kartleggingen av fremtidige reisemål.

I dag har 35-åringen besøkt til sammen 91 forskjellige land, og innen 2019 ønsker hun å nå målet om å krysse av 100 land på besøkslista.

Til daglig jobber Linn som båtjournalist, og får dermed dekket en annen stor lidenskap, nemlig havet og seiling. Hun driver også en reiseblogg.

Har du innspill til reisesaker? Send oss en epost!

Fascinert av andre kulturer

— Jeg har alltid vært nysgjerrig og opptatt av å oppleve nye ting. Når jeg er ute og reiser, møter jeg alltid andre reisende som har vært på besøk i et av nabolandene rundt. Når jeg hører om deres reiseopplevelser kommer nysgjerrigheten krypende, og jeg kjenner at jeg blir nødt til å reise dit jeg også, sier Linn.

Linn Krogh Hansen nyter varme kilder på Island sammen med venninnen Linn Løvoll Aker. Foto: LinnKrogh Hansen/privat

— Lysten til å oppdage nye land og nye kulturer har alltid ligget der, sier hun.

Linn forteller at hun er opptatt av å se hvordan andre kulturer lever.

— Det som fascinerer meg med å komme til steder hvor folk bor «primitivt», og må slite litt for å skaffe mat og næring, er kollektive måten man tenker på, versus den super-individualistiske livsstilen vi har fått i vesten etterhvert. Ikke for å glamorisere «det fattige», men helt seriøst så tror jeg mange som lever litt enkelt og ikke har den samme luksusen av valgmuligheter som oss, på mange måter har det bedre psykisk, sier hun.

Har du vært i mange land? Fortell om dem i kommentarfeltet nederst i saken!

Mange ulike samlere

Når det gjelder fenomenet reise, finnes det ifølge redaktør i reiselivsmagasinet Vagabond, Helge Baardseth, mange variasjoner.

— De fleste av oss kombinerer litt, men noen går en ganske stram linje og konsentrerer seg om et mål. Noen vil til øyer, andre vil på safari, noen vil slappe av på en strand. Og så er det noen som «samler» på jernbanestrekninger, skisteder, steder på Unescos verdensarvliste – eller på land, sier Baardseth.

Selv om «samling» av land ikke ligger for redaktøren, synes han denne form for reiseaktivitet er helt utmerket. Han tror ikke dette er en reisetrend som har vokst de siste årene. Snarere tvert om.

Skal mye til for å imponere

— I dag reiser folk veldig mye. Det er ingen som hever øyebrynene om du sier at du har vært på båttur i Antarktis eller har gått en skitur på Baffin Island. Derfor er det ingen som lar seg imponere av antall steder folk har vært lenger, sier Baardseth.

Baardseth trekker det så langt at ikke engang en tur til Sydpolen imponerer.

— Satt litt på spissen må du ha gått polturen baklengs og være blind hvis den skal imponere, sier han.

Bakgrunnen mener han kan være så mangt, men sier at samlere av et hvert slag vil jo gjerne ha mest mulig av det de samler på, det være seg frimerker eller land.

— Ulempen ved å konsentrere seg om så mange land kan kanskje være at det blir så liten tid til hvert, sier han.

Linn Krogh Hansen i hengekøya i Belize. Foto: LinnKrogh Hansen/privat

Startet som en spøk

Målet om å nå 100 land før 2019 startet egentlig som en spøk blant venner, men Linn er fast bestemt på å nå målet.

Med land som New Zealand, Madagaskar og land i Sør— og Mellom-Amerika på netthinnen, drømmer reiseentusiasten om en reise til Grønland.

- Hvorfor ønsker du å reise til Grønland?

— Først og fremst er jeg veldig glad i friluftsliv, og jeg har alltid vært nysgjerrig på samfunnet og naturen på Grønland. Etter å ha reist mye har jeg gått litt bort i fra de varme og eksotiske stedene. Ikke misforstå, jeg koste meg mye på sandstranda i Mexico i påsken. Men nå lengter jeg veldig etter å oppleve den røffe naturen på Grønland, sier hun.

— Jeg har hørt mye om stedet av folk som har vært der tidligere, i tillegg leste jeg mye om befolkningen på Grønland da jeg studerte sosialantropologi. Så jeg er veldig nysgjerrig på om min oppfatning stemmer overens med hvordan det er der.

Om ikke Linn har tenkt til å gå Grønland på langs, gleder hun seg veldig til å gå på ski over det snølagte landskapet.

- Hvor går neste reise?

— Først på planen står en tur til Vietnam og Filippinene.

— Jeg har ikke vært i Asia på over fem år, og kjenner at jeg savner den asiatiske kulturen og den «laidback» levemåten. Så etter en tur til Hellas for å delta i en seilregatta nå før jul, setter jeg nesen mot Vietnam og Filippinene i januar.

— Tidligere har jeg vært i Thailand, Laos og Kambodsja, så jeg gelder meg helt vanvittig til å oppdage to nye asiatiske land.

Riding er en flott måte å oppleve nye steder på. Her fra ponnitur i fjelllandet Leshoto i det sørlige Afrika. Foto: LinnKrogh Hansen/privat

— Hvilke andre land står på reiseplanen innen 2019?

— Jeg har veldig lyst til å oppleve mer av Mellom-Amerika. Jeg har vært en del både i Sør-og Nord-Amerika. I påsken var jeg og noen venninner på jentetur til blant annet Belize, det ga definitivt mersmak, så nå står land som Costa Rica og Panama høyt på lista. Samtidig har jeg veldig lyst til å reise til Mongolia og Myanmar. Spesielt sistenevnte har jo frem til nå vært utilgjengelig for publikum, og det tror jeg er et spennende land å besøke.

— Jeg må også legge til at Bhutan, som ligger nord for India, står veldig høyt på lista. Dette landet har også frem til nå vært ganske lukket. Ifølge en kåring er innbyggerne i Bhutan verdens lykkeligste mennesker, sier hun.

- Hvilke land vil du helst dra tilbake til?

— Jeg har reist til så utrolig mange flotte land, som jeg gjerne drar tilbake til. Men skal jeg trekke frem en av favorittene må det være byen Jalta som ligger på Krimhalvøya i Svartehavet.

— Jalta er Ukrainas svar på Cannes eller Saint-Tropez, med fine sandstrender, palmer, restauranter og rent badevann. Men tar man fjellheisen opp til høyfjellet er kontrastene store fra strandlivet og «riveria»-stemningen ved stranda.

— Jeg anbefaler alle å ta seg en tur opp i høyfjellet mens man er i Jalta. Her kan man ri kameler og besøke Tatar-befolkningen som bor i små fjellandsbyer på 1000 meter høyde.

— Det som gjør Jalta så spesielt er at du har alt du trenger, fine hoteller, flotte sandstrender med palmer, restauranter og naturopplevelser. Det er heller ikke vanskelig å komme seg dit. Vi betalte cirka 3000 kroner med en mellomlanding.

Dette er absolutt et sted jeg har lyst til å reise tilbake til og utforske mer.

God fersk og enkel sjømat på Madagaskar. Foto: LinnKrogh Hansen/privat

— Jeg kan nesten ramse opp forskjellige land i evigheter. Men turen til Kilimanjaro og en ridetur i Lesotho har nok brent seg fast på netthinnen som favoritter.

- Om du skal velge et land som absolutt må oppleves?

— Jeg vil definitivt anbefale folk om å dra til Madagaskar. Den store øya i Det indiske hav har noen av verdens beste strender, mest unike natur, og best bevarte kultur.

— Toliara og landsbyene Ifaty og Mangily er badeturistenes by, og 20 kilometer nord for byen ligger en av verdens største laguner, som absolutt er verdt å oppleve.

Publisert