- Russisk strategi skaper flere terrorister

Det er naturlig at terrorhandlingen i Nord-Kaukasus søndag reiser spørsmålet om Russland kan levere den nødvendige sikkerhet rundt de olympiske vinterlekene som skal holdes i Sotsji i februar.

Publisert Publisert

EKSPLOSJON: En kvinnelig selvmordsbomber skal ha stått bak angrepet på togstasjonen i Volgograd. Foto: REUTERS

  • NTB

— Det faktum at Sotsji ligger i området og at tsjetsjenske opprørsledere, blant dem Doku Umarov, har sagt at Ol vil være et terrormål, gjør det naturlig at terrordrapene søndag på jernbanestasjonen i Volgograd, tidligere Stalingrad, reiser spørsmål ved sikkerheten rundt OL. Men terrorhandlingen må først og fremst sees som et utslag av den vanskelig situasjon i Nord-Kaukasus. Området har vært preget av krig på lavbluss helt siden 1999, sier Wilhelmsen til NTB.

Les også

Russland i høyspenn etter terrorangrep

Les også

Mange drept i eksplosjon på togstasjon i Russland

Dårlig sikkerhet

Hun karakteriserer sikkerheten mot terror i Russland som veldig dårlig, og mener den har vært dårlig svært lenge, blant annet fordi russisk strategi i Nord-Kaukasus skaper flere terrorister: Russerne har søkt å skape sikkerhet med bomber, utrenskingsaksjoner og angrep mot familier.

— I området der Ol 2014 skal holdes, har Russland brukt uhorvelig mye penger på sikkerhet. Sotsji har så å si vært avstengt i månedsvis. Slik har russiske myndigheter håpet å demonstrere at Russland har kontroll og at krigen i Tsjetsjenia er over. Men uroen har dessverre spredt seg til naborepublikkene og nærmer seg slik sett Sotsji, sier Wilhelmsen.

Forkjøpsaksjoner

NUPI-forskeren påpeker at russiske sikkerhetstiltak i en årrekke har medført stadig mer kontroll, mer overvåking og flere såkalte forkjøpsaksjoner, som har skapt enda mer hat i den muslimske befolkningen.

— I tillegg er Russland et ekstremt korrupt samfunn. Tidligere større terroraksjoner i Russland tyder rett og slett på at det må ha vært mulig for terrorister å bestikke seg fram til terrormålene, sier Wilhelmsen.

Publisert