May mener Russland sto bak forgiftning av eksspion

Storbritannia mener Russland står bak giftangrepet på den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter. Russland kaller anklagen for en provokasjon.

Publisert:

Britiske soldater jobber med å undersøke en bil i Winterslow etter giftangrepet for en drøy uke siden. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix

NTB

I en tale i Underhuset mandag kveld opplyste statsminister Theresa May at Sergej og Julia Skripal fikk i seg nervegiften Novitsjok, som er produsert i Russland til militær bruk. Nervegiften ble i sin tid utviklet i Sovjetunionen på slutten av den kalde krigen.

May sa også at den russiske ambassadøren til Storbritannia vil bli kalt inn på teppet innen tirsdag for å svare på hvordan det har seg at nervegiften er blitt brukt mot de to. Onsdag vil regjeringen gå grundig gjennom svaret fra Russland.

– Hvis det ikke foreligger et troverdig svar, vil vi konkludere med at dette er en ulovlig voldshandling begått av den russiske staten mot Storbritannia, sa May, som også lovet å komme tilbake til Parlamentet for å avgjøre hva slags tiltak som skal iverksettes som svar på angrepet.

– Vi vil ikke tolerere et slikt frekt forsøk på å drepe uskyldige sivile på vår jord, sa May.

– Sirkusshow

Skripal (66) og den 33 år gamle datteren Julia ble funnet bevisstløse på en benk i den engelske byen Salisbury søndag for en drøy uke siden. Begge er innlagt på sykehus, og tilstanden er fortsatt kritisk for begge.

Russland har avvist kategorisk at landet har noe å gjøre med giftangrepet, og rett etter Mays tale kom russisk UD med en uttalelse der de avviser påstanden fra May.

– Dette er et sirkusshow i den britiske nasjonalforsamlingen, sier talskvinne Maria Zakharova og kaller Mays tale for «enda en politisk informasjonskampanje basert på provokasjon».

– Farlig spill

Tidligere på dagen kom Russland også med en kraftig advarsel der den britiske regjeringen ble anklaget for å spille «et farlig spill» som kan komme til å ødelegge forholdet mellom de to landene.

– Den britiske regjeringen spiller et veldig farlig spill med den britiske folkemeningen i sin nåværende politikk mot Russland. Dette fører ikke bare etterforskningen inn på et lite hjelpsomt spor, men fører også til en fare for mer alvorlige og langvarige konsekvenser for vårt forhold, het det i en uttalelse fra den russiske ambassaden i London.

Russlands president Vladimir Putin ønsket mandag ikke å kommentere saken.

– Kom først til bunns med tingene der, så kan vi diskutere det, sa Putin til en BBC-korrespondent.

Dobbeltagent

Skripal er tidligere dømt til 13 års fengsel i Russland for spionasje til fordel for Storbritannia, men i 2010 ble han fløyet til Storbritannia som del av en utvekslingsavtale.

Hundrevis av politifolk er nå i gang med å etterforske giftangrepet med hjelp fra militæret. Iført beskyttelsesdrakter har de saumfart steder som Skripal og datteren besøkte før de kollapset på en benk i den vanligvis så fredelige britiske byen.

Saken vekker minner om giftdrapet på en annen russisk eksspion, Aleksandr Litvinenko i 2006.

Han ble syk og døde etter å ha drukket en te med det radioaktive stoffet polonium. En britisk granskning konkluderte med at han ble drept av to russiske agenter.

Publisert: