Fotballtrener fanget i grotte i Thailand var buddhistisk munk i ti år

Før han ble barnefotballtrener, lærte Ekapol Chanthawong en ferdighet som trolig hjelper han godt mens han er fanget i en grotte i Thailand: Meditasjon.

Publisert Publisert

BILDE PÅ MOBILEN: Tanten til fotballtreneren Ekapol Chanthawong viser frem et bilde av ham og hans bestemor på en mobiltelefon, utenfor en grotte i Thailand der Ekapol og et fotballag på 12 gutter fortsatt er innesperret. Foto: Sakchai Lalit, AP / NTB scanpix.

  • NTB

Før 25-åringen ble trener for barnefotballaget Wild Boars, tilbrakte han et tiår ikledd safrangul kappe som buddhistisk munk. Vanligvis drar han ofte tilbake til sitt gamle tempel, og mediterer med munkene der hver dag.

Denne bakgrunnen har trolig vært verdifull i løpet av de drøyt 288 timene han har vært innesperret i en oversvømt grotte sammen med et fotballag på tolv gutter mellom 11 og 16 år, ifølge tanten Tham Chanthawong.

INNESPERRET: De tolv guttene og deres fotballtrener har sittet innesperret i grotten siden 23. juni. Ennå vet ikke myndighetene hvordan de skal få dem ut på en trygg måte. Foto: Royal Thai Navy Facebook Page via AP, NTB scanpix

– Han kunne meditere i opptil en time. Det har definitivt hjulpet ham, og sannsynligvis også hjulpet guttene med å holde seg rolig, sier hun til AP.

Etter over en uke uten livstegn ble det savnede fotballaget funnet av dykkere i et hulrom i grotten i Chiang Rai i Thailand mandag. I all hovedsak er de ved god helse rent fysisk, men ifølge flere eksperter har hendelsen trolig vært en mental påkjenning som potensielt kan forverre seg etter hvert som evakueringen av dem drar seg ut.

At fotballaget er en tett sammensveiset gjeng, som ofte drar på eventyr i form av å svømme ved fosser, sykle i fjellene i Chiang Rai, dra på elverafting eller utforske grotter, er imidlertid en fordel.

– Unge er spesielt sosiale, og det å ha vennene sine rundt seg i tillegg til treneren er trolig en enorm hjelp, sier David Spiegel, professor i psykologi og atferdsvitenskap ved universitetet i Stanford i USA.

Publisert