– Migranter drept i masserømning fra fengsel i Libya

Over hundre migranter og flyktninger ble beskutt da de rømte fra et hemmelig fengsel nordøst i Libya, ifølge Leger Uten Grenser (MSF). 15 skal være drept.

Publisert Publisert

Fengselet ligger i byen Bani Walid, og ifølge organisasjonen flyktet over hundre mennesker med bevæpnede menn i hælene som prøvde å innhente dem. Samtidig prøvde medlemmer fra sikkerhetsstyrker, sykehus og lokale myndigheter å beskytte dem.

De overlevende hevder minst 15 mennesker ble drept i onsdagens rømning, og MSF sier de behandler 25 personer for skuddskader og benbrudd.

Menneskehandel

Ifølge organisasjonen er dette ofre for menneskehandel. Størsteparten er ungdommer fra Eritrea, Etiopia og Somalia som har tatt seg gjennom Libya på vei for å søke asyl i Europa, sier MSF.

Flere av de rømte hevder å ha blitt holdt fengslet opp til tre år, og skal være dekket av arr, brennmerker og gamle, infiserte sår.

Kaos og anarki

– Kidnapping for løsepenger er en økende bransje, forsterket av EU-støttede retningslinjer med det mål om å kriminalisere migranter og flyktninger og hindre dem i å nå europeiske kystlinjer, sier MSF.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet landets leder Muammar Gaddafi i 2011. En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet, som også har flere rivaliserende regjeringer og nasjonalforsamlinger.

Publisert