Pentagon avviser beslutning om å forlate Irak

USAs forsvarsminister Mark Esper tilbakeviser meldingen om at den amerikanske styrken i Irak forbereder seg på å reise.

Publisert:

IRAK: En amerikansk soldat frakter en sandsekk nær den amerikanske ambassaden i Bagdad. Foto: AP/Reuters, NTB scanpix

NTB

– Det har ikke blitt tatt noen som helst slags beslutning om å forlate Irak, uttalte USAs forsvarsminister Mark Esper mandag ettermiddag.

Uttalelsen kom kort tid etter at det franske nyhetsbyrået AFP hadde fått tilgang til en kopi av et brev som lederen for den amerikanske styrken i Irak, brigader William Seely, har sendt til lederen for den irakiske felleskommandoen.

– Styrken vil omplasseres i løpet av de kommende dagene og ukene for å forberede videre forflytning, heter det i brevet.

– Feiltakelse

Før Espers uttalelse hadde en amerikansk forsvarstjenestemann og en irakisk forsvarskilde begge bekreftet overfor AFP at brevet var ekte og at det var blitt overlevert.

Espers uttalelse ble etterpå bekreftet av forsvarssjef Mark Milley. Han sa at brevet er ekte og at det var blitt sendt ved en feiltakelse.

– Det var en feil begått av McKenzie, sa Milley til journalister i Washington, med henvisning til USAs øverstkommanderende i Midtøsten, Frank McKenzie.

– Det burde ikke ha blitt sendt, sa Milley.

Har 5.200 soldater i Irak

Bakteppet er at nasjonalforsamlingen i Irak i helgen vedtok en resolusjon der regjeringen ble bedt om å kaste de USA-ledede koalisjonsstyrkene ut av landet.

USA har rundt 5.200 soldater i Irak.

Spenningen i regionen har økt kraftig etter at USA i forrige uke likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep ved flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad.

Les også

Svartkledd folkehav tok farvel med iransk general: – Gale Trump, du må ikke tro at det hele er over

Henter hjem ambassadeansatte

Storbritannia har redusert staben ved ambassadene i Iran og Irak.

Dette er en forholdsregel og det foreligger ingen spesifikke trusler, melder Sky News.

– Tryggheten og sikkerheten for våre ansatte er av overordnet betydning og vi gjennomgår regelmessig vår sikkerhet, sier en talsperson for britisk UD.

Ambassadene i Bagdad og Teheran forblir åpne, og ambassadør Stephen Hickey i Bagdad og Rob Macaire blir værende.

Etter det Sky News forstår, har britisk UD gått inn i «krisemodus» etter at USA likviderte lederen for den iranske Revolusjonsgardens eliteenhet, Qasem Soleimani, tvitrer Sky News' utenrikspolitiske redaktør Deborah Haynes.

Les også

Forsvarsministeren: Norske soldater drar hjem om Irak ber om det

FNs generalsekretær med klar advarsel

FNs generalsekretær António Guterres advarte mandag om en «alvorlig risiko for feilvurderinger» i den spente situasjonen som har oppstått.

Guterres kom med uttalelsen da han møtte pressen i New York. Han konstaterte at det nye året har fått en urolig start, og at vi lever i farlige tider.

– Den geopolitiske spenningen er på det høyeste nivået dette århundret, og turbulensen tiltar, sa han.

– Uventede beslutninger

Den anspente situasjonen fører ifølge Guterres til at flere og flere land tar uventede beslutninger.

– Det har uforutsigelige konsekvenser og en alvorlig risiko for feilvurderinger, fortsatte han. Han nevnte ikke situasjonen omkring Iran direkte, men oppfordret til dialog og å huske krigens menneskelige lidelser.

Publisert: