Her spiser du godt i Berlin
Ni innsidetips til restauranter og barer i den tyske hovedstaden.
BYENS BESTE PIZZA: Il Casolare i Kreuzberg er en av Berlins aller beste pizzasteder, ifølge Sørheims nye guide. Foto: Andrea Gjestvang HERLIG OM VÅREN: Våren er høysesong for storbyreiser - og Berlin er en av byene nordmenn flokker til. Foto: Stein J. Bjørge

Etter flere år i Berlin fikk journalist og forfatter Erle Marie Sørheim (32) stadig vekk spørsmål fra norske venner og familie om hva som var viktig å se i byen, og hvor de gode spisestedene og drinkstedene var?
Sørheim fant ut at alle tipsene like gjerne kunne samles til en guide til glede for Berlin-reisende, og ga ut boken Berlin – 100 unike tips i vinter.
Ja, vi elsker Berlin
Nordmenn besøker gjerne den tyske hovedstaden, og Berlin figurerer ofte på lister over storbyer vi besøker aller mest i løpet av året.
— Hva er det med nordmenn og Berlin? - Nordmenn føler seg hjemme blant tyskere, vi er ekstremt like selv om vi vitser om at vi ikke er det. Men vi har likt lynne – tyskerne er rolige som oss. Og de er veldig positive til nordmenn. Vi deler jo mye historie, men det har normalisert seg mer og er ikke lenger like overskygget av krigen, sier Sørheim.
Hun beskriver byen som har vært hennes hjem i åtte år slik:
— Det er en annen mentalitet her enn noe annet sted i Tyskland. Det er multikulturelt, liberalt og ingen gjør noe oppstyr av noe. Lite jantelov, du kan gjøre som du vil.
Sørheim bor i Kreuzberg, men har den siste tiden oppdaget bydelen Schönberg, nærmere bestemt Akazienstrasse hvor David Bowie og Iggy Pop hang rundt i glansdagene. Yogabutikker er mikset med gamle tyske kneiper i det litt rufsete gatebildet.
— Det er et autentisk Berlin, som ikke er så hipt, men hvor en hel del gamle 68-ere har bodd lenge. Det finnes skikkelig tyske kneiper med stort snapsutvalg overalt, hvor det sitter eldre herrer med hatt. Jeg har virkelig falt for den bydelen, sier hun.
Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!
Levende kunst— og kulturbyEn annen nordmann som har gjort berliner av seg er den kritikerroste elektropopmusikeren Sandra Kolstad (30).
Etter en brakdebut i Norge, tok hun suksessen videre nedover kontinentet og slo seg ned med samboeren i en bygård i øst-bydelen Pankow for fem år siden.
Berlin inspirerer henne.
— Det er en levende kunst- og kulturscene her som er veldig tilstedeværende i alle sjikt. Det er god tilgang til et bredt spekter fra undergrunnsmusikk til filharmoni i verdensklasse. Jeg får være helt anonym her, bydelene er så spredt og en treffer ikke kjentfolk hele tiden, sier Kolstad.
Her er Sørheim og Kolstads tips:
1. Hemmelige «speakeasy» barer
Buck and Breck og Butcher’ s Bar ligger i bydelen Mitte. Begge er «speakeasies», det vil si cocktailbarer med en aura av 20-tallets forbudstid over seg.
Og for å komme inn må du ringe på.
– Disse to barene finner du rett og slett ikke av deg selv. Styr unna happy hour, disse er definitivt verdt turen, mener Sørheim.Buck and Breck er et bitte lite lokale med plass til ca. 20 personer, så må du forvente å havne på en venteliste.
Butcher’ s Bar ligger i et stort, gammelt slakteri og er enklere å komme inn på. Men du må riktignok gjennom en burgersjappe for å komme til døren med ringeklokke på.
Les mer: www.buckandbreck.net og www.butcher-berlin.de.
I Prenzlauer Berg ligger Becketts Kopf (eller Becketts hode på norsk), en av Sandra Kolstads favoritter.
— Dette er stedet for drink-feinschmeckerne. Men du må lete litt for å finne det, i vinduet er det bare tunge fløyelsgardiner og du må ringe på for å komme inn. Et stort bilde av Beckett pryder inngangspartiet. Der inne åpenbarer det seg rød fløyel og krystallglass, og drinker i ypperste klasse, sier hun.
Les mer: becketts-kopf.de.
2. Deilig frokost og brunsj
Tyskerne elsker frokost, og spiser det gjerne til alle døgnets tider. Flere restauranter har omfavnet konseptet.
Anna Blüme i Prenzlauer Berg er en av dem – hvor det serveres frokost eller brunsj på etasjefat med oster, gode skinker, frukt og syltetøy. De enorme kakene frister også fra disken.Kjempefin uteservering når solen varmer.
Les mer: www.cafe-anna-blume.de
3. Et funn i populær turistfelle
Gendarmenmarkt er en av Berlins vakreste plasser, og et svært populært sted for turister. Av den grunn er det lett å gå i matfellen.
Men det finnes råd – Augustiner am Gendarmenmarkt, oppkalt etter landets eldste bryggeri, serverer sørtysk kost som pølser, schnitzel og mye godt øl.
Prøv Bieramius, en tysk vri på den italienske dessertklassikeren, smaksatt med øl.
Les mer: www.augustiner-braeu-berlin.de
4. Amerikansk innflytelse
Amerikanerne har lagt sin elsk på Berlin, og med det popper den ene burgersjappen etter den andre opp.
En av de aller beste er The Bird i Prenzlauer Berg hvor det serveres nydelige burgere, og diverse steker. Ølutvalget er bredt. Har også åpnet i Kreuzberg.
Les mer: www.thebirdberlin.de
Prøv også Zsa Zsa Burger i en av Schönebergs hyggeligste gater, Motzstrasse.
Les mer: www.zsazsaburger.de
5. Et «hemmelig» kaffehusCafé Einsteins spennende historie strekker seg helt tilbake til 1879. Kaffehuset ligger i en gammel villa som var eid av et jødisk ektepar på 20-og 30-tallet. De åpnet en hemmelig spillklubb hvor Berlins elite holdt hus. I 1933 tok nazistene over, og klubben ble SS-offiserenes stamsted.
Serverer god kaffe og frokost, og tysk-østerrikske retter til middag. Baren Lebensstern i annen etasje er også verdt en visitt.
Ligger i Kurfürstenstrasse 58 ved Tiergarten, i nærheten av shoppingsenteret KaDeWe.
Les mer: www.cafeeinstein.com
Les mer om den norske gründeren som startet kaffebarkjede i Berlin.
6. En tysk bistro
Nansen, (ja, den er oppkalt etter Fridtjof og ligger i gaten med samme navn), er en av de beste restaurantene i bydelen Neukölln.
Det serveres en miks av tysk og asiatisk med viltkjøtt, en del vegetarretter og supper av sesongens rotgrønnsaker. Snaps-utvalget er enormt, og laget på alt fra plommer og svisker til kirsebær og pære.
Ligger i Maybachufer 39. Les mer: restaurant-nansen.de
NB: Tar kun kontanter.
7. Byens beste pizzaIl Casolare i Kreuzberg er et av de bedre stedene i byene for pizza. Interiøret er preget av plakater av gamle punkband, og flere musikere har lagt sin elsk på stedet.
Det serveres både pasta, pizza og desserter her og pizzaene med bøffelmozzarella anbefales.
Ligger i Grimmstrasse 30. NB: Tar kun kontanter.
8. Tysk husmannskost med en vri
I Pankow, en av bydelene i gamle øst ved Prenzlauer Berg, ligger en av Sandra Kolstads absolutte favorittsteder.
– Frau Mittenmang er morsom fordi det er en nabolagskneipe med en stor og flott uteservering, og tysk husmannskost med eksotiske innslag fra andre lands kjøkken, som Japan og Peru. Hyggelig prisnivå, skikkelig god og spennende mat og god vin, sier Kolstad.
Les mer: www.fraumittenmang.de
9. Bekarei bakeri, Prenzlauer Berg
Bakeriet ligger i gamle lokaler fra DDR-tiden, da det også var et bakeri og ble overtatt av et portugisisk ektepar som videreførte tradisjonen da muren falt. De serverer søte fristelser med portugisisk signatur.
Kolstad er begeistret for de litt ukjente søte bakervarene, og ikke minst kaffen.
— Det har vært vanskelig å få god, espressobasert kaffe i Berlin, men på dette bakeri er den veldig god og billig, sier hun.
Hett tips: Prøv den søte klassikeren pastel de natet og spanakopita – spinat og fetaost i butterdeig til lunsj.
Les mer: www.bekarei.com
Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen
Les også:
Dette er Berlins mest trendy nabolag - stor guide