- Tabbe å være tause i retten i Kongo

Det mener advokat Morten Furuholmen.

  • Aftenposten.no
  • Hans O. Torgersen
  • Jørgen Lohne
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Tjostolv Moland og Joshua French nektet å forklare seg da de møtte som tiltalt for drap i første rettsinstans i Kongo. Rettssaken endte med at de ble dømt til døden.

— Jeg mener det er svært uheldig at de ikke forklarte seg i første rettsinstans. Det at de ikke har gitt forklaring tidligere, har gjort det lettere for retten å avsi en helt uholdbar dom, sier advokat Morten Furuholmen til Aftenposten.no .

Les også

- Vi er ute av Kongo i 2010

Kritisk

Nå skal ankesaken deres behandles, og de to har fått bistand av den erfarne advokaten Morten Furuholmen. Han er kritisk til strategien som nordmennenes lokale forsvarer valgte under første runde i rettssalen.

— Jeg har forstått det slik at de begge, i dette spørsmålet, har forholdt seg til råd fra sin forsvarer. Det mener jeg har vært et veldig dårlig råd.

Når ankesaken fortsetter torsdag, er det nettopp de tiltaltes forklaring man skal starte med. Furuholmen har tatt initiativ til at Moland skal forklare seg først.

I Norge har tiltalte en grunnleggende rett til ikke å forklare seg for domstolene. I Kongo er det helt annerledes:

— Det å ikke forklare seg er blitt oppfattet som en selvstendig forbrytelse og en fornærmelse mot den militære domstolen her, noe som alene har gitt domstolen legitimitet til fritt å spekulere på egen hånd, sier Furuholmen.

- Diktet opp fakta Dette førte blant annet til at domstolen i første instans - ifølge den norske forsvarsadvokaten - fritt diktet opp mange av faktaene som er grunnlaget for dødsdommen.

— Dommerne har etter eget forgodtbefinnende blant annet beskrevet Molands og Frenchs reiserute til Kongo gjennom Irak og Afghanistan. De beskriver en reiserute gjennom land som de to aldri har vært i. Det er ren fantasi, sier han.

Furuholmen mener at nordmennene manglende vilje til å forklare seg tidligere også kan ha påvirket opinionen hjemme i Norge.

— Det har gjort det vanskelig for opnionen i Norge å danne seg et klart bilde at hva som faktisk har skjedd og dermed åpnet for svært mange spkulasjoner om hva de to faktisk har gjort i Kongo.

Selv om Tjostolv Moland og Joshua French forklarer seg for ankedomstolen, tror ikke advokaten at det vil føre til frifinnelse.

Tror ikke på frifinnelse - Man kan avgi en forklaring for å begrense domstolens mulighet til å fritt spekulere, selv om resultatet antagelig blir en dødsdom uansett.

Charge d'affairs Terence Robins fra Storbritannias ambassade i Kongo var onsdag på besøk hos guvernøren og viseguvernøren i provinsen der de to nordmennene er tiltalt og sitter fengslet.

Storbritannia, som er tungt inne i Kongo, engasjerer seg fordi French har britisk statsborgerskap i tillegg til det norske.

— Det at en høytstående britisk embetsmann er her, kan ha positiv betydning for saken, sier Furuholmen.

Publisert: