Donald Trump jr. tvitrer eposter om Russland-møte

Donald Trump jr. har publisert en epostutveksling der han får løfte om ødeleggende informasjon om Hillary Clinton, angivelig via russiske myndigheter.

Publisert Publisert

Donald Trump jr. har lagt ut epostutvekslingen sin med en britisk tidligere journalist. Foto: Matt York, File /AP /NTB scanpix

  • NTB

USAs president Donald Trump kaller sønnen et "kvalitetsmenneske" etter at Donald jr. delte epostene.

– Min sønn er en kvalitetsperson og jeg applauderer åpenheten hans, sier Trump i en uttalelse tirsdag kveld.

Noen timer tidligere la Donald Trump jr. ut epostutvekslingen mellom seg selv og PR-rådgiveren Rob Goldstone på Twitter.

I en epost får han via mellommannen Goldstone tilbud om det som skal være ødeleggende informasjon om Hillary Clinton, angivelig via russiske myndigheter. Det ble planlagt et møte med den russiske advokaten Natalia Veselnitskaja.

Tirsdag kveld uttaler Veselnitskaja at hun ikke kunne hatt informasjon om Clinton. Advokaten sier videre at hun ikke representerer russiske myndigheter, kun seg selv.

– Svært interessant

I en epost sendt 3. juni 2016 skriver Goldstone at popstjernen Emin Agalarov nettopp hadde tatt kontakt med ham, og bedt han om å videreformidle noe "svært interessant" til Trump jr. Agalarovs far hadde tidligere diskutert et hotellprosjekt med Trump senior.

I epostene som ble lagt ut, får Trump jr. beskjed om at russiske myndigheter har informasjon som kan rette mistanke mot presidentkandidaten Hillary Clinton og hennes forhold til Russland. Goldstone skriver at "dette er selvsagt svært sensitiv informasjon, men det er en del av Russland og dets regjerings støtte til Mr. Trump".

"Det virker som om vi har litt tid, og hvis det er det du sier, elsker jeg det, kanskje senere i sommer", svarer Trump jr.

Fire dager senere ble det foreslått et møte i New York med en advokat som hevdes å representere den russiske regjeringen, skriver New York Times. Møtet ble ifølge avisa holdt 9. juni i Trump Tower.

Bekreftet møte

Trump jr. har bekreftet at han møtte Veselnitskaja.

– Jeg legger ut hele epostutvekslingen for å være helt åpen. Jeg ønsket først å ta det over telefonen, men da det ikke gikk, sa de at kvinnen kom til å være i New York, og spurte om jeg ønsker å møte henne, sier Trump jr. i en uttalelse.

Han sier videre at det ikke kom noe ut av møtet. Trump-organisasjonen bekrefter at epostene er autentiske.

Russiske myndigheter sier de "ikke vet hvem" Veselnitskaja er.

– Vi kjenner ikke til alle møtene russiske advokater har i utlandet, sier Kreml-talsmann Dimitrij Peskov.

Sentrale Trump-medarbeidere mistenkes for å ha samarbeidet med Russland om å sverte demokratenes kandidat Hillary Clinton i forkant av presidentvalget i november. Påstandene om dette er nå gjenstand for gransking, både av Kongressen og FBI.

Både USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin har avvist at Russland forsøkte å påvirke valget.

– Alvorlig

Demokraten Tim Kaine sa tidligere tirsdag at avsløringene i New York Times gjør at den pågående etterforskningen av angivelig russisk innblanding presidentvalget, er mye mer alvorlig. Kaine var Clintons visepresidentkandidat.

Til CNN sa han at saken "nå beveger seg i retning av mened og muligens forræderi". Kommentarene fra Kaine kom før Trump jr. la ut epostutvekslingen.

Enkelte republikanske folkevalgte, blant andre Iowa-senator Chuck Grassley, forsvarer Trump jr. og sier Twitter-avsløringen er et godt eksempel på åpenhet. Utah-senator Orrin Hatch mener saken er blåst ut av proporsjoner.

– Han er ikke en del av administrasjonen. Han er kanskje presidentens sønn, men har ikke myndighet til å snakke for presidenten, sier Hatch.

Publisert