Tesla leverer rimeligere modell til kundene

Elbilprodusenten Teslas fabrikk i California har levert de første Model 3 til sine nye eiere. Elbilen er den første fra Tesla beregnet på vanlige bilkjøpere.

Teslas siste modell koster rundt halvparten av de foregående modellene. Flere hundre tusen potensielle kunder som har reservert bilen, må trolig vente til neste år med å få den. Foto: Tesla Motors via AP / AP / NTB scanpix

NTB

Tesla har mottatt 500.000 forhåndsreservasjoner på modellen. De 30 første eksemplarene ble levert til sine nye eiere sent fredag lokal tid, de fleste av dem til ansatte i selskapet.

Under en seremoni på fabrikken i Fremont sa Tesla-grunnlegger Elon Musk at målet med Model 3 var å lage en utmerket bil som «alle kan kjøpe».

– Det er den beste bilen til sin pris, det være seg elektrisk eller bensindrevet, mener Musk.

I motsetning til Teslas tidligere modeller ligger denne utenfor luksussegmentet i markedet. Model 3 produseres i to versjoner. Den ene skal kunne kjøre drøyt 350 kilometer på én ladning og har en amerikansk prislapp som starter på 35.000 dollar (ca. 278.000 kroner). Den dyrere utgaven koster fra 44.000 dollar (ca. 350.000 kroner) og skal kunne tilbakelegge nesten 500 kilometer før batteriene må lades.

Prislappen for den rimeligste versjonen er dermed rundt halvparten av det kunder måtte ut med for forgjengerne S og X, men til gjengjeld er 3 en mindre bil.

Tesla har som mål å produsere 5.000 utgaver av den nye bilen i uka i år, og 10.000 i 2018.