Styrtet 9500 meter på ti minutter

På flyplassen i Düsseldorf går det opp for pårørende at 144 passasjerer ikke kommer frem.

Publisert Publisert

flykombo6.jpg

Like før klokken 12 ble det kjent at et fly fra det tyske lavprisselskapet Germanwings hadde forsvunnet fra radaren i De franske alpene. Flyet var på vei fra Barcelona til Düsseldorf med 144 passasjerer og et mannskap på seks.

Les også

Fly styrtet i de franske alpene

Alle har trolig mistet livet, ifølge Frankrikes president François Hollande.

Flyet styrtet i nærheten av Digne-les-Bains og Barcelonnette i Sør-Frankrike, nordvest for Nice. Det er den største flyulykken på fransk jord siden et Concorde-fly styrtet i Paris i 2000.

Tyske sikkerhetskilder sier det ikke er noen tegn til terror i forbindelse med styrten.

55 minutter i luften

Flyet lettet fra Barcelona 0955, ti minutter etter oppsatt rutetid, og forsvant fra radarene 45 minutter inn i flyturen. Klokken 10.47 sendte flyet sin siste nødmelding.

— Ifølge meldingen var flyet på 5.000 fot. Det er en unormal situasjon, sier Alain Vidalies, Frankrikes transportminister.

Kart og bilder fra flyradar viser at flyet falt 9500 meter på ti minutter før det krasjet i fransk jord.

En halvtime etter ulykken ble kjent sendte Lufthansa, som eier Germanwings, ut melding på Twitter om at de ennå ikke vet hva som har skjedd, men at de vil uttrykke sin dypeste medfølelse med ofrene.

VANTRO: En mann på flyplassen i Düsseldorf klarer ikke å holde tårene tilbake. Foto: Frank Augstein

Meterologisk institutt forteller til BT at værforholdene i området var gode.Flytypen, Airbus A320, blir regnet som en svært sikker flytype. Over 6400 fly av 320-familien er bygget og de har vært innblandet i et 60-tall ulykker, hvorav 24 maskiner er blitt totalskadd.

Oppjusterte tallet omkomne

Spanias visestatsminister opplyser at 45 av passasjerene om bord var spanske. De fleste av de resterende passasjerene skal ha vært tyske og tyrkiske. Norsk UD har ingen opplysninger om det var nordmenn om bord, men understreker at det er for tidlig å si sikkert.

— Det var sterk støy, og plutselig ingenting. Først trodde jeg det var et jagerfly siden de ofte har øvelser i området, sier vitne til flystyrten til tv-kanalen Al-Jazeera.

Frankrikes president, François Hollande, melder at krasjstedet er sikret.

Germanwings skal holde pressekonferanse om ulykken klokken 15.

Det spanske kongeparet valgte i forbindelse med ulykken å avbryte sitt statsbesøk i Frankrike.

Hollande fortalte på et pressemøte klokken 13.30 at ulykken har skjedd i svært krevende terreng og at det vil gå flere timer før hjelpe- og redningsmannskaper kan nå frem til stedet. Samtidig ble passasjertallet økt til 144, mens det tidligere ble operert med 142. Årsaken til dette skal være at to små barn som reiste på foreldrenes fang ikke var med i den opprinnelige oversikten.

Like etter klokken 14 meldte tyske Bild om at de første ofrene var funnet.

Publisert