Slik skjedde angrepet i Paris

Bevæpnede personer skal ha truet ansatt til å slippe dem inn i kontorene til franske Charlie Hebdo.

Publisert Publisert
svp://85775

Like etter klokken 12.00 onsdag formiddag kom de første meldingene om angrepet mot lokalene til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

Rundt 11.40 skal to maskerte mennesker ha stormet kontorene som ligger sentralt i Paris, og øyevitner forteller at angriperne hadde svarte hetter, kalasjnikover og en bombekaster. Vitner sier også at personene skal ha hevdet de kommer fra Al Qaida.

Noen minutter etterpå hørte vitner skudd inne fra bygget.

Bare minutter før la magasinet ut en tegning av IS-lederen Abubakr al-Baghdadi med følgeteksten «Beste hilsener, forresten» på Twitter.

— Ropte navn mens de skjøt

Ifølge flere aviser kom de to personene seg inn i bygningen ved å true tegner Corinne Rey med våpen, slik at hun låste opp døren til magasinet med en kode.

Til franske l'Humanite forteller hun at hun gikk på attentatmennene da hun skulle hente datteren i barnehagen.

— Dajeg kom til døren, møtte jeg to bevæpnede og brutale menn. De villeinn og opp i redaksjonen. Jeg slo inn koden, sier hun.

Like etter skjøt de to mennenemot kollegaene Wolinski og Cabu. Skytingen varte i fem minutter, fortellerRey, som gjemte seg under et skrivebord.

— Desnakket perfekt fransk, sier hun, ifølge Le Monde.

Ifølge The Telegraph skal de bevæpnede personene så ha gått rolig inn i redaksjonen og ropt opp journalister med etternavnet deres, mens de startet å skyte.

Minst 12 døde

Sikkerheten i Paris ble etter angrepet hevet til det høyeste nivået.

Flere sårede ble etter skytingen hentet ut på båre fra lokalene. Politiet har så langt bekreftet at minst 12 mennesker er døde.

I tillegg er rundt 20 mennesker såret, flere av dem skal sveve mellom liv og død. Fire av de drepte skal være tegnere, blant dem redaktør Stephane Charbonnier.

Skjøt politimann

Flere videoer viser hvordan to maskerte personer også skyter i gatene i Paris mens de flykter. De skal også ha skadet flere fotgjengere med bilen sin. To av de døde skal være politimenn, og bilder viser blant annet politibiler med flere skuddhull.

Videobilder tatt av et øyevitne viser hvordan to personer løsner flere skudd mot en politimann, midt på gaten. Mens han blir liggende nede og vri seg, går en av de to personene bort og fyrer av et skudd til mot hodet til politimannen.

De to kjørere så videre i en svart bil. Deler av videoen ligger øverst i saken. Den er redigert, men vi advarer likevel mot sterke bilder.

BILEN: Dette skal være fluktbilen som ble brukt av gjerningsmennene under terrorangrepet. Foto: Scanpix

Bilen funnet

Gjerningspersonene er fortsatt på frifot, og det er blitt rapportert at de kan ha tatt et gissel. Rundt klokken 14 ble en fluktbil funnet forlatt i 19. arrondisement i Paris. Dette er ikke langt unna stedet der angrepet fant sted.

Gjerningspersonene skal så ha fortsatt flukten i i en annen bil.

Klokken 15.30 opplyser innenriksminister Bernard Cazeneuve i Frankrike at politiet jakter på tre gjerningspersoner. Dette selv om det bare ble rapportert om to personer som gikk inn i magasinlokalene, og selv om flere av videoene fra flukten viser to maskerte mennesker.

— Alt gjøres for «så fort som mulig å nøytralisere de tre kriminelle som begikk denne barbariske handlingen», sa Cazeneuve ifølge nyhetsbyrået AFP.

HER SKJEDDE ANGREPET: Maskerte personer slo til mot magasinlokalene, som ligger sentralt i Paris og ikke langt fra kjente turistatraksjoner. Foto: Grafikk: Knut Hjortland

svp://85775
Publisert