USA sendte bombefly over Sør-Korea

Seol: Et amerikansk bombefly av typen B-52 fløy søndag over Sør-Korea som et svar på Nord-Koreas prøvesprenging tidligere i uken.

Publisert Publisert

PÅ VINGENE: Et amerikansk B-52 bombefly fløy søndag over Osan-basen i Sør-Korea. Foto: Kim Hong-Ji / Reuters / NTB scanpix

  • NTB

Bombeflyet som har kapasitet til å bære atomvåpen, fløy sammen med et amerikanske og et sørkoreansk jagerfly over flybasen Osan utenfor hovedstaden Seoul, opplyser det amerikanske militæret. Flyet er stasjonert i Guam.

— Flyturen i dag demonstrerer alliansens styrke og kapasitet, sier den amerikanske general Curtis Scaparrotti, som er ansvarlig for de amerikanske styrkene i Sør-Korea.

Vurderer hangarskip

Ifølge USA var flyturen et svar til Nord-Korea som onsdag kunngjorde at landet har testet en hydrogenbombe. Påstanden har senere blitt avvist av etterretningskilder i flere land, som mener det trolig var snakk om en atombombe.

— USA er fast bestemt i sin forpliktelse på å forsvare Sør-Korea og å opprettholde stabilitet på den koreanske halvøya, sier generalløytnant Terrence O'Shaughnessy.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap vurderer USA å sende et hangarskip til Koreahalvøya for å delta på en øvelse med sørkoreanske marinestyrker i februar.

Amerikanske styrker som er stasjonert i Sør-Korea, hevder imidlertid at de ikke har kjennskap til saken, ifølge Reuters.

- Selvforsvar

Nord-Koreas leder Kim Jong-un uttalte søndag at prøvesprengningen var selvforsvar mot USAs trussel om atomkrig.

— Prøvesprengningen av hydrogenbomben var i selvforsvar for å sikre fred på den koreanske halvøya og regional sikkerhet fra faren for atomkrig forårsaket av USA-ledede imperialister, sier Kim Jong-un søndag ifølge landets offisielle nyhetsbyrå, KCNA.

USA hevder de ikke har utplassert atomvåpen i Sør-Korea, men har de siste dagene vært i samtaler med Sør-Korea om å stasjonere strategiske våpen sør for grensa. Det kan inkludere bombefly med kjernefysisk kapasitet og en atomdrevet ubåt.

Fredag skrudde Sør-Korea på de mye omtalte propagandahøyttalerne ved grensen til Nord-Korea.

Publisert