Mursi dømt til døden

Egypts tidligere president Mohamed Mursi er sammen med 105 andre dømt til døden i en egyptisk domstol.

Publisert:

DØMT TIL DØDEN: Mohamed Mursi, her fotografert under rettssaken mot ham i april. Foto: REUTERS/SCANPIX

NTB

Mursi var tiltalt for å ha planlagt angrep mot politiet og masserømninger fra egyptiske fengsler under demonstrasjonene mot president Hosni Bubarak i 2011.

En egyptisk domstol har nå dømt Mursi og 105 andre til døden.

En av Det muslimske brorskapets ledere, Khairat al-Shater, er også blant de dødsdømte.

Ikke rettskraftig

Saken sendes nå videre til Egypts stormufti, som skal gi sitt råd til dødsdommen, i tråd med egyptiske lover. Stormuftiens råd er ikke juridisk bindende. Deretter vil domstolen komme med en endelig avgjørelse som gjør dommen rettskraftig, 2. juni.

Mange av Mursis medtiltalte er palestinere som skal ha samarbeidet med Hamas på Gazastripen. Flere av dem var ikke til stede da dommeren kunngjorde dommen lørdag. Selv satt Mursi i et bur i rettslokalet.

I april ble han dømt til 20 års fengsel for sin rolle i drapene på demonstranter i 2012.

Mursi ble Egypts første folkevalgte president i 2012, men ble bare sittende i ett år og tre dager før han ble avsatt i et militærkupp. Siden kuppet er hundrevis av hans tilhengere dømt til døden.

Kritiserer myndighetene

Flere menneskeretts-organisasjoner har tidligere kritisert egyptiske myndigheter for strafforfølgelsen av brorskapets støttespillere og sekulære aktivister.

Les også

De unge i Egypt resignerer

Det muslimske brorskapets talsmann Amr Darrag ber verdenssamfunnet om å gripe inn for å sørge for at dommen mot Mursi ikke blir fullbyrdet.

— Dette er en politisk dom. Det er et kriminelt drap som er i ferd med å skje. Det må stanses av verdenssamfunnet, sier Darrag.

Publisert: