Flåsete Berlusconi sendte EU ut i ny krise

EUs nye toppsjef Silvio Berlusconi sammenliknet i går en hissig og kritisk parlamentariker med en «nazistisk fangevokter». Dermed er han i ferd med å oppfylle de verste profetier om sitt EU-lederskap.

Publisert Publisert

Strasbourg

Det har ikke vært hotellrom å oppdrive i Strasbourg på uker. Byen på den fransk-tyske grensen var full til langt uti forstedene av folk som ville oppleve at Italias statsminister Silvio Berlusconi tok over EU-presidentskapet og la frem sine prioriteringer for Europaparlamentet.

Berlusconi innfridde alle forventninger. Et par timer før han i går gikk på talerstolen i Strasbourg, suspenderte en domstol i Milano bestikkelsessaken mot statsministeren. Denne gangen kom han av kroken fordi det italienske parlamentet nettopp har vedtatt en lov som gir ham immunitet mot rettsforfølgelse så lenge han sitter på taburetten.

«Ingen gudfar for Europa»

Så han gikk på med sitt usårlige smil, selv om representanter for Europas grønne partier møtte ham i salen med plakater. På dem stod det «Loven er lik for alle» og «Ingen gudfar for Europa». Klart budskap, og ingen overraskelse.

Berlusconis foredrag og det meste av debatten forløp ellers ganske planmessig. Flere delegater på venstresiden kritiserte EUs nye italienske toppleder, men sistnevnte holdt smilet bredt og hodet kaldt. Først på slutten kom scenen mange ventet på. En tysk sosialdemokrat, Martin Schulz, dro til enda litt hardere — ikke minst mot Silvio Berlusconis dobbeltroller som statsminister og storeier av mediene som skal kritisere makten.

Tyskeren gjorde nok sitt beste for å tirre Berlusconi. Og han lykkes. Fra den italienske statsmannen kom følgende:

Salen i opprør

— Jeg vet der er en mann som akkurat nå produserer en film om nazistenes konsentrasjonsleire. Jeg kunne tenke meg å foreslå Dem i rollen som «Kapo». De ville være perfekt i rollen.

En kapo var, ifølge BBC, en vakt som ble valgt blant fangene i en konsentrasjonsleir, og en særlig forhatt skikkelse.

Europaparlamentet kom nærmest i opprør da oversetterne fikk videreformidlet Berlusconis italienske tirade. Mishagsytringene haglet, men Martin Schulz selv tok det hele med kald ro:

— Hvis oversettelsen stemmer, har Berlusconi foreslått meg som fangeleder i en nazistisk konsentrasjonsleir. Min respekt for nazismens ofre forbyr meg å gå nærmere inn på dette, sa Schulz til stor applaus fra nesten hele salen.

Trekker ikke tilbake

Silvio Berlusconi avviste flere oppfordringer til å trekke sin uttalelse og komme med en unnskyldning.

— Schulz fornærmet meg med en språkbruk som ikke hører hjemme i en forsamling som denne. Jeg har svart med å bruke ironi. Jeg tar ikke tilbake noe, før Schulz trekker sine egne ord, sa Berlusconi blant annet.

Europaparlamentets president Pat Cox beklaget fornærmelsen mot Schulz og ville ha korrigeringer i det offisielle referatet fra møtet.

Men verken Cox eller Kommisjonens president Romano Prodi, Berlusconis gamle, italienske rival, gikk langt i sine kommentarer. Angsten for å gjøre vondt verre forbød dem det. Under rotasjonsprinsippet, som kan bli vraket i EUs nye grunnlov, er Unionen dømt til å leve med den omstridte italieneren som øverste sjef frem til nyttår.

Men hva får han gjort?

At dette blir en viktig periode, kan Berlusconis egen liste over prioriterte mål illustrere. Han varslet i går at han vil blant annet bedre forholdet til USA, få i gang regjeringskonferansen som skal vedta EUs nye grunnlov, arbeide aktivt for fred i Midt-Østen blant annet ved å arrangere fredskonferanse på Sicilia, sette i gang en ny tiltakspakke for å bedre EUs infrastruktur og bedre samarbeidet med landene i Middelhavsregionen, blant annet for å forebygge flyktningestrømmer.

Spørsmålet er om Silvio Berlusconis indre og ytre autoritet tillater målene å bli nådd.

HISSIGPROPP: Sivlio Berlusconi mistet besinnelsen da han ble kritisert av en tysk parlamentariker i Europaparlamentet i går.

FOTO: JEAN-MARC LOOS, REUTERS

Publisert