Nordmenn i Phuket får hjelp

Prester, krisepsykologer og en representant for utenrikstjenesten har etablert et senter for pårørende ved Phuket International Hospital.

Publisert: Publisert:

Sjømannskirken og Europeiske Reiseforsikring vil i løpet av mandag ha 10-12 medarbeidere som jobber ut fra dette krisesenteret.

Europeiske tar seg av folk som har mistet nødvendige eiendeler som pass og kredittkort. Bård Bjerkaas fra konsulatet utsteder pass, mens prestene Hilde Sirnes og Stein Vangen fungerer som krisepsykologer. Den store utfordringen er å registrere savnede som ikke har meldt seg.

Skadesjef Harald Hollerud i Europeiske sier til NTB at de seks medlemmene i selskapets helseteam, derav fire krisepsykologer, kom til Bangkok mandag morgen. Etter et møte i selskapets kontorer samme formiddag drar de seks til Phuket med fly klokken 14 norsk tid.

37 rapporter

Informasjonssjef i Europeiske, Emma Elisabeth Vennesland, sier til NTB at det er kommet 37 konkrete meldinger til Alarmsentralen i København. De fleste meldingene kommer på vegne av familier, slik at det handler om drøyt hundre personer.

— Vi har fått innmeldt mange skadde og dessuten fem savnede. Det er familiemedlemmer som er kommet bort fra de øvrige i familien. De fleste meldingene dreier seg om folk som har mistet alt de hadde med seg, også pass, kredittkort og penger.

Skadesjef Hollerud i Europeiske sier at det høyst sannsynlig dreier seg om langt flere skadesaker, men folk har ikke maktet å komme i kontakt med Alarmsentralen i København.

Representerer alle

Europeiske Reiseforsikring er et heleid datterselskap av «If» og har forsikret om lag halvparten av de rundt 30.000 skandinavene som befinner seg i Phuket-området.

— I tillegg er det naturlig at selskapet i en slik krisesituasjon også representerer de andre selskapene som har forsikret reisende som oppholder seg i Thailand, sier Hollerud.

Skadesjefen opplyser at krisepsykologene som kommer fram til Phuket mandag ettermiddag, vil få nok å gjøre. Mange mennesker er sterkt preget av det de har opplevd og har åpenbart behov for krisepsykiatri.

Når det gjelder hjemreise, sier Hollerud at Europeiske regner med at turoperatørene vil sende fly nedover og at Europeiske foreløpig har konsentrert seg om hjelp på stedet.

Publisert: