Taliban nekter for å stå bak

Publisert Publisert

FLERE DREPT: De to bombene gikk av ved målområdet til Boston Maraton. Foto: SCANPIX

  • Det er riktig å angripe USA, men vi er ikke innblandet i dette angrepet.
  • NTB
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Pakistansk Taliban benekter at de har noe ansvar for eksplosjonene i Boston.

— Vi tror det er riktig å angripe USA og USAs allierte, men vi er ikke innblandet i dette angrepet, sier Ehsanullah Ehsan, talsmann for Taliban i Pakistan til nyhetsbyrået AFP.

Les også

17 kjemper for livet

Pakistansk Taliban hevdet at gruppen sto bak forsøket på å sprenge en bil med eksplosiver på Times Square i New York i 2010.

Eksperter og amerikanske etterforskere er foreløpig i villrede om hvem som kan ha stått bak bombingen av Boston maraton. Det store spørsmålet er om det var en gruppe eller et enkeltindivid, fremholder eksperter overfor TV-stasjonen NBCNews.

Tjenestemenn nyhetsbyrået Reuters har snakket med, fremhever minst to motstridende teorier om hva som kan ha skjedd.

Sprikende teorier

Den ene tar delvis utgangspunkt i tidspunktet for bombingen, nemlig på dagen da amerikanerne får skatteoppgjøret sitt og dessuten på Patriots' Day, som er dagen da Boston maraton arrangeres. Teorien er derfor at en amerikansk høyreekstremist, for eksempel en fundamentalistisk motstander av regjeringen eller skattepolitikken, kan ha stått bak angrepet.

En annen teori er at det kan være en eller annen forbindelse mellom bombingen og ytterliggående islamister.

FBI PÅ PLASS: Etterforskere fra FBI ankommer åstedet i Boston. De skal blant annet granske alt som finnes av bilder, video og overvåkning av området. Foto: SCANPIX

VÆPNET POLITI: Væpnet politi skal patruljere i Boston fra tirsdag. De skal også sjekke vesker, ryggsekker og annen bagasje folk har med seg.

Lars Nicander, sjef for Senter for asymmetriske trussel— og terrorstudier ved Försvarshögskolan i Sverige, mener opplysningene som hittil har kommet frem, og at ingen har tatt på seg ansvaret, tyder på at det er én person som står bak.

— Så lenge vi ikke har sett noe mer, lukter dette av en skoleskyter som har gått i gang med å lage enkle bomber i stedet, sier Nicander.

Væpnet politi i byen

Væpnet politi skal patruljere i Boston fra tirsdag. De skal også sjekke vesker, ryggsekker og annen bagasje folk har med seg.

Tiltaket iverksettes etter bombeeksplosjonene mandag som foreløpig har krevd tre liv og såret nesten 150, mange av dem alvorlig.

Boston vil ellers stort sett være åpen, og normal virksomhet vil være i gang, men området rundt stedet der to bomber ble sprengt, Copley Square, vil være avsperret. Styrker fra delstaten og Nasjonalgarden og spesielle SWAT-grupper vil bli satt inn, ifølge avisen Boston Globe.

SWAT-grupper settes inn i særlig vanskelige situasjoner.

Ordførerens kontor sier folk vil merke et økt politinærvær. Noen av byens kirker vil være åpne for folk som ønsker å besøke dem. Det er også planlagt et større arrangement tirsdag kveld lokal tid for å minnes ofrene.

Trolig hjemmelaget

Bombene som eksploderte i Boston, var ikke veldig kraftige og trolig hjemmelaget, mener Per Nergaard i Norsk Folkehjelp.

EKSPLOSJONEN: Bill Iffrig (78) ligger på bakken mens politifolkene reagerer idet den andre bomben eksploderer. Foto: SCANPIX

— Et typisk tegn på at de var hjemmelaget, er den lave detonasjonshastigheten, sier han til NTB.

Han har fulgt angrepet i Boston via TV-skjermen og internett og gjør sine vurderinger blant annet på bakgrunn av mengden flammer og røyk i detonasjonsøyeblikket. Funnet av en tredje ueksplodert bombe kan bli svært verdifullt for etterforskerne, mener Nergaard.

— Hvis det er riktig at de har nøytralisert en bombe, har de en veldig god kilde til informasjon. I tillegg vil det alltid være rester av sprengstoff på eksplosjonsstedet som kan vise hva slags type sprengstoff som ble brukt, sier han.

Publisert