Bryllupet er både gullgruve og utgiftspost

Souvenirselgere gjør det stort før det kongelige bryllup, men for Storbritannia som helhet kan bryllupet være et økonomisk tapsprosjekt.

Master Tailor Lance Sergeant Matthew Else (t.v) måler Guardsman Bortnill St'ange fra Saint Lucia mens de gjør seg klar for fotografering i leiren for 1st battaljon av Irish Guard i Windsor.
Bryllupsentusiaster har slått leir over veien fra Westminster Abby for å sikre seg de beste plassene før fredagens bryllup mellom prins William og Kate Middelton.
Teltene står tett for å sikre de beste plassene utenfor Westminster Abby
Det blir knapt mer britisk enn med flaggdraperte telt, doubledecker og Westminster Abby mens fans venter på den store hendelsen.
Hesteskoene festes i Hyde Park forlegningen til British Army Household Cavalry Mounted Regiment som vil eksortere prins Willliam og Kate Middelton på bryllupsdagen.
Det kryr av uoffisielle souvenirer i forbindelse med bryllupet mellom prins William og Kate William, blant annet kondomer.
På en strand ved Lima, Peru har en shaman satt opp et bilde av prins William, Kate Middelton og prinsesse Diana sammen med en hodeskalle under et rituale som skal sende gode vibber til bryllupet.
Det er tett på fortauet utenfor Westminster Abby hvor tilskuerne venter i dagevis for å holde av de beste plassene.
En soldat står vakt under en forhåndsprøve for det kongelige bryllupet i London.
soldater masjerer utenfor Buckingham palace under en prøve ved solnedgang for å forberede seg på eskorten av brudeparet.
En soldat gjesper under en prøve ved soloppgang under forberedelsene til bryllupet fredag.
Terry Hutt ankommer teltleiren på andre siden fra Westminster Abby.
En entusiast gjør klar soveplassen for kvelden foran Westminster Abby
En politimann sjekker deler av stillaser som skal brukes til å bygge mediatribunen utenfor Westminster Abby.
Masker med med prins William og Kate Middelton blir lastet i esker for sending fra en fabrukk i Southam. Over 120 000 av maskene er solgt over hele verden.
En soldat i British Army`s Foot Guards of the Houshold division prøver på uniformen.As part of th
En skredder finjusterer uniformen til en soldat i British Army`s Foot Guards of the Household division.
Det er en flom av turister som vil ha med seg det kongelig bryllupet. Her har de flokket seg sammen for å få et bilde av vaktskiftet utenfor Buckingham Palace.
En app for Andriod og iPhone brukere som gir en virituell 3D rundtur i kirken vises frem i Westminster Abby.
Regent Street i London er pyntet med flagg før det kongelige bryllupet.
Archie Buchanan, Hal Arnold-Forster og Edward Daly synger i koret Her Majesty`s Chapel Royal og øver før de skal synge i Westminster Abby fredag
Hvis du vil invitere de kongelige på te etter bryllupet er det kanskje lettest å få til med kongelige teposer.
  • Øyvind Gustavsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Fredag 29. april gir Kate Middleton og Prins William hverandre sitt ja i London. Det betyr millionbutikk for souvenirselgere over hele Storbritannia. Nøkkelringer, krus, tallerkner, sølvskjeer og toalettseter utsmykket med bilder av de lykkelige selges som varmt hvetebrød til samlere verden over, skriver Aftenposten.

Salgsoverskudd

Bryllupsfeberen har skapt håp om at de unges lykke også kan utgjøre lykken for britisk økonomi. Ifølge Centre for Retail Research vil salget av bryllupsrelaterte effekter utgjøre 222 millioner pund, noe som tilsvarer nesten 2 milliarder kroner, ifølge Financial Times.

Verdict Research tror på enda høyere salg, og estimerer en økonomisk opptur på hele 620 millioner pund, som tilsvarer 5,5 milliarder kroner, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg. I tillegg kommer en generell økt interesse for det britiske kongehuset, som vil kunne trekke flere turister til landet.

— Ønsketenkning

Men det faktum at Kate og Williams bryllupsdag også utgjør en offentlig fridag, senker håpet om en nasjonal økonomisk vinning. Det britiske småbedriftsforbundet har nemlig regnet ut at det økonomiske tapet av en ekstra offentlig fridag vil utgjøre 6 milliarder pund, altså over 50 milliarder kroner.

— Det er ønsketenking at dette skulle få folk til å føle seg betraktelig bedre eller bruke mer penger, sier Jonathan Loynes, sjefsøkonom ved Capital Economics Limitid i London, til Bloomberg.

— Kongelig bryllup kan ha en kortvarig effekt på økonomien, men ingen varig effekt, sier han.

Den kortvarige effekten kan imidlertid utgjøre titusenvis av kroner for enkeltpersoner. Forrige uke ble et par godteridispensere av merket Pez, med figurer av Kate og William, solgt på en auksjon i Wien for 70.000 kroner. Ifølge Reuters var det en ikke-navngitt amerikaner fra Connecticut som punget ut for samleobjektene.

Spleiselag

Hvem betaler så herligheten når 1900 gjester på fredag skal feire Kate og Williams løfte om troskap?

Bryllupet er et spleiselag mellom brudeparets familier og den britiske stat. Sermonien, lunsjen og middagen dekkes av Dronning Elizabeth II og Prins Charles. Kates foreldre, som også er millionærer, skal spytte inn et ukjent beløp. Britiske myndigheter dekker utgifter til politi, sikkerhet og vasking, ifølge Bloomberg.

Trekker turister

Er den britiske kongefamilien i sum en utgift eller inntekt for det britiske riket?

I all hovedsak genererer de kongelige berømthetene større inntekter enn de påfører Storbritannia utgifter.

I 2010 kostet Dronning Elisabeth II og hennes hushold 335 millioner kroner, ifølge årsrapporten Royal Public Finances. Dette veies godt opp av turistinntektene de skaffer landet.

Ifølge Visit Britain, det offentlige turistbyrået, trekker monarkene årlig turister til landet til en verdi av 4,4 milliarder kroner.

Si din mening i kommentarfeltet under!

Publisert: