Nord-Korea lover hevn for økte sanksjoner

Nord-Korea advarer og sier landet vil slå tilbake om sanksjonene trappes opp som følge av det omdiskuterte atomvåpenprogrammet. 

Publisert Publisert

Nord-Korea sverger at verden snart skal få se hvor langt de er villige til å gå. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Nå som USA oppildner til konfrontasjon ved å kvele Nord-Korea, har Nord-Korea ikke noe annet valg enn å komme med nødvendige motreaksjoner. Verden vil snart være vitne til hvilke betydelige skritt Nord-Korea vil gå til for å velte den heslige og hensynsløse sanksjonssvindelen, sier en talsperson i Nord-Koreas utenriksdepartement ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Advarselen fra Nord-Korea kom bare timer før Representantenes hus i USA med overveldende flertall godkjente et lovforslag som erklærer at Nord-Korea støtter terrorisme samt en fordømmelse av landets atomvåpenprogram og utvikling av rakettsystemer.

På grensen

USAs president Donald Trump gjorde det mandag klart at USA er rede til å ta hånd om Nord-Korea, med eller uten hjelp fra Kina. UD i Nord-Korea kritiserte tirsdag den tøffe retorikken:

– Med sine uforsvarlige handlinger presser USA situasjonen på den koreanske halvøy til grensen av krig.

De legger til USA bare kan drømme om å presse Nord-Korea til å gi opp atomvåpenprogrammet ved hjelp av sanksjoner.

Nordkoreansk UD kritiserer også USA for de felles militærøvelsene landet gjennomfører med Sør-Korea og Japan. Nord-Korea har flere ganger hevdet at dette er invasjonsøvelser.

Nye tester

Den isolerte staten har trappet opp programmet sitt med fem rakettester hittil i år i tillegg til to prøveoppskytinger i fjor. De har også skrytt av hvordan Nord-Korea stadig nærmer seg målet om å kunne treffe amerikansk territorium med atomvåpen. Ifølge amerikanske analytikere ser det ut til at Nord-Korea forbereder en ny test.

Professor Yang Moo-jin ved University of North Korean Studies anslår nye tester i kjølvannet av at Trump møter sin kinesiske motpart Xi Jinping denne uken

– De vil mest sannsynlig feire 85-årsdagen for landets hær 25. april med årets sjette oppskyting, en atomprøvesprengning, oppskyting av en satellitt eller en test av et interkontinentalt ballistisk missil, sier Yang.

Publisert