Argentina erkjenner at de mangler utstyr til berge ubåten

Argentinske myndigheter erkjenner at de mangler utstyret som trengs for å berge ARA San Juan. Ubåten er endelig lokalisert over et år etter at den forsvant.

Publisert Publisert

FORSVANT: Vrakrestene av ubåten ARA San Juan, her under en seremoni i 2011, er funnet 800 meter under havoverflaten sør for Argentinas kyst. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Argentinske myndigheter opplyste lørdag at ubåten, som forsvant 15. november i fjor med et mannskap på 44 om bord, var funnet på 800 meters dyp i havet utenfor Valdes-halvøya.

Kort tid senere erkjente de overfor de pårørende at landet mangler «moderne teknologi» som trengs for å heise ubåten opp av vannet.

Lørdag kveld var det fortsatt uklart hva som kom til å skje videre. Marinekommandør Jose Luis Villan sier det vil være opp til en føderal dommer å avgjøre hvorvidt det er mulig å berge deler av eller hele ARA San Juan.

Ettersom de mangler teknologien vil Argentina trolig bli nødt til å be om assistanse fra andre land, eventuelt betale Ocean Infinity eller et annet selskap for oppdraget. Det kan potensielt gjøre det vanskeligere å etterleve sparebudsjettet landets nasjonalforsamling nylig vedtok for å blidgjøre Det internasjonale pengefondet (IMF).

MINISTER: Argentinas forsvarsminister Oscar Aguad sier myndighetene mangler teknologien som trengs for å berge vrakrestene av Ubåten ARA San Juan. Foto: AP / NTB scanpix

Ubåten ble funnet av en fjernstyrt miniubåt fra det amerikanske selskapet Ocean Infinity. De ble leid inn av argentinske myndigheter til å lete etter ubåtvraket 7. september.

I en uttalelse til nyhetsbyrået AP sier Ocean Infinity-sjef Oliver Plunkett at det er opp til argentinske myndigheter å vurdere hva de skal gjøre med ubåtfunnet.

– Vi ville selvsagt vært glade for å kunne bidra i bergingsoperasjonen, men for øyeblikket konsentrerer vi oss om å få fullstendig oversikt over vrakområdet, sier han.

De pårørende er klare på at de ønsker at levningene etter deres kjære kommer til sin rett, samt at båtvraket heises opp slik at det kan granskes for å bidra til å unngå framtidige ulykker.

(NTB)

Publisert

Les mer om dette temaet