- Vesten har skyld i terrorangrep

Vestlig utenrikspolitikk i Midtøsten har skapt betingelsene for terrorangrep slik som angrepet 7. juli, sier Londons borgermester Ken Livingstone.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

Livingstone, som er velkjent for sin kritikk av statsminister Tony Blairs utenrikspolitikk, ikke minst Irak-krigen, la skylden på vestens evige jakt på oljekilder i arabiske land for oppblomstringen av islamsk terrorisme som al-Qaida.

Han nevnte ikke spesifikt den britiske deltakelsen i Irak-krigen som årsak til islamsk radikalisme og terrorisme.

— Jeg mener at vi i 80 år har hatt vestlig intervensjon i arabiske land på grunn av det vestlige behovet for olje. Vi har støttet opp under usmakelige regimer, og vi har styrtet dem vi ikke oppfatter som sympatiske til oss, sa han i et intervju med BBC onsdag etter at han i to uker har vært tilbakeholden med kritikk.

Livingstone anklaget USA for å ha rekruttert Osama bin Laden uten å ha tanke for at han kunne snu seg mot dem.

Borgermesteren mener at verden ikke ville ha fått problemene med terrorisme hvis vesten hadde latt de arabiske landene styre sine egne saker etter første verdenskrig.

— I hele mitt liv har jeg sett vestlige land som griper inn i Midtøsten fordi de er skrekkslagne over utsiktene til å miste kontroll over oljeforsyningene, sa han og pekte på dobbeltmoralen som ligger bak dette, som en viktig årsak til frustrasjonen blant unge.

Livingstone understreket at han er imot alle selvmordsbomber, men da også at han godt kan forstå hvorfor palestinere bruker taktikken i Israel.

— Dersom man har vært under utenlandsk okkupasjon og nektet retten til å stemme, retten til å styre sine egne saker, retten til arbeid i tre generasjoner, kan jeg godt tenke meg at om dette hadde skjedd i Storbritannia, hadde vi også produsert selvmordsbombere.

Publisert: