– Det var en naturlig reaksjon

De drapssiktede nordmennene i Kongo forteller hvorfor den ene av dem vasker blod ut av bilen mens han smiler og ser inn i kameraet.

  • Aftenposten.no
  • Fred C. Gjestad
  • Kristjan Molstad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Fredag starter rettssaken mot de to drapssiktede nordmennene Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) i Kongo, skriver Aftenposten.no .

Blant bevisene som skal legges frem av aktoratet, er en rekke bilder tatt med nordmennenes eget kamera.

Ett av bildene viser Moland som smiler og ser i kamera, mens han vasker blod ut av bilen der sjåføren Abedi Kasongo ble drept 5. mai. Overfor Aftenposten.no bekrefter nordmennene at bildet er tatt fra bilen der sjåføren ble drept, og at det er hans blod nordmannen fjerner.

– Naturlig reaksjon

Når Aftenposten møter de to nordmennene i fengselet, sitter de på en madrass på gulvet. Tjostolv Moland forklarer hvorfor han smiler når han vasker blod ut av bilen.

Jeg satt i blod i fire timer mens jeg kjørte.

– Det er en naturlig reaksjon på en dramatisk opplevelse, hevder han ovenfor Aftenposten.no

Nordmennene mener at sjåføren ble drept av ukjente gjerningsmenn på veien mellom Kisangani og grensen til Uganda. Etter drapet skal de to angivelig ha kjørt i fire timer med Joshua French bak rattet.

– Jeg satt i blod i fire timer mens jeg kjørte, sier French til Aftenposten.

Aktoratet på sin side mener det var de to nordmennene som tok livet av sjåføren Abeidi Kasongo.

– Sykt og urealistisk

Moland og French forstår at bildet kan oppfattes som om de ler etter å ha utført ugjerningen. Men de avviser at dette er tilfellet, og holder fast på at de ikke tok livet av sjåføren, slik aktoratet hevder de gjorde.

– Det er mer en lettelse over å ha overlevd, forteller French, som tok bildet.

French forklarer at de sammen har utviklet et reaksjonsmønster der de bruker humor for å komme seg gjennom vanskelige situasjoner. Blant annet sier han at de ofte spøker når de kjører motorsykkel og nesten blir kjørt ned av lastebiler.

– Vant til å se døde

– Vi er også blitt vant til å se døde mennesker. I Kampala ligger det døde mennesker i gatene – så det var ikke noe unaturlig. Jeg er blitt vant til død, forteller Moland.

French hevder at det er litt tilfeldig at Moland smiler på det bildet. French tok opp kamera og sa noe som Moland responderte på da bildet ble knipset.

I Kampala ligger det døde mennesker i gatene – så det var ikke noe unaturlig. Jeg er blitt vant til død.

– Det dreier seg ikke om at vi lo av en død sjåfør, men at vi klarte å komme oss unna, sier French. Han mener at bildet ikke kan brukes som et bevis på noe som helst.

– Avfyrte aldri haglen

Et annet av bildene som vil bli lagt frem av aktoratet i drapssaken mot de to nordmennene er bildet som er funnet i French’ kamera der Moland poserer utenfor teltet med et haglelignende våpen. Siktelsen sier at de har hatt med krigsvåpen, mens mennene avviser at det stemmer.

– Vi hadde med en hagle, men en hagle er ikke noe krigsvåpen. Jeg hadde med våpen inn i Kongo for egen sikkerhets skyld, sier Tjostolv Moland og sier at han fryktet militsgrupper, ville dyr og banditter.

Moland sier han aldri avfyrte det avbildede våpenet. French sier at han ikke kan bekrefte dette.

– Jeg har aldri sett ham med våpen i Kongo og visste ikke at han hadde det med, sier Joshua French. Han bedyrer overfor Aftenposten at bildet er tatt utenfor Kongo, men vil ikke si når og hvor det er tatt.

Starter fredag

Nordmennene har nå fått beskjed om at rettssaken vil starte i Kisangani på fredag. Deres advokat har ennå ikke mottatt den formelle innkallingen. Påtalemyndigheten har måttet leie et større lokale enn opprinnelig.

– Rettssaken skal starte på fredag og vi får avholde den i den franske allianses lokaler, sier meddommer Willy Musans til Aftenposten.no. Det er satt av 14 dager til rettssaken, men den vil trolig ta kortere tid. Det kommer blant annet an på hvor omfattende forsvarsadvokatenes prosedyrer blir, ifølge dommeren.

Aftenposten.no har snakket med sjefetterforsker og aktor Roger Wawara og bedt ham kommentere nordmennenes versjon av hendelsesforløpet. Wawara sier at han ikke ønsker å kommentere dette, da saken er oversendt domstolen og rettssaken skal begynne i løpet av uken.

Publisert: