Trodde du camping var harry?

Rekordmange valgte camping i fjor. Men vi krever mer av ferieformen enn før.

KJEKT VINTERSTID: Spark er et supert fremkomstmiddel på campingplassen vinterstid. Tom og Bente Enersen fra Enebakk har campet i 37 år flere steder på Østlandet, men er nå helårscampere i Hallingdal.
ØVER: For å få ta de mer enn femti appartene i klatreparken «Høyt og Lavt» I Hallingdal Feriepark må både voksne og barn gjennom en øvelsesløype. Emilie Viveli (11) sjekker at utstyret holder mål. Vannparker, store lekeplasser og underholdningstilbud er langt vanligere på camping enn før.
50 APPARATER: Klatreparken «Høyt og Lavt» har flere nivåer og høyder tilpasset barn over 110 og 140 cm. Men Emilie Viveli (11) er ikke skvetten, og tar hele løypen mens lillebror Jonas (3) er tilskuer.
TJOHOO: Emilie Viveli (11) i zip-line suser over den fossende elven. Pappa Sveinung Tveit følger med i bakgrunnen.
TOPP FOR UNGENE: Familien Viveli camper for tredje året på rad. De camper i Norge og Sverige vår, sommer og høst. - Det er helt topp for ungene med mye å finne på, sier Anett Viveli mens Emilie (11), Jonas (3) og Sander (8) leker på traktoren.
HØYT YIL VÆRS: Det er luftig på vei over elven, og det krabbes eller balanseres inne i nettet. I dag kreves det mer aktiviteter på campingplassene.
VELDIG GØY: Det er andre gang 11 år gamle Emilie tester de tøffeste løypene i klatreparken. Det krever balanse, utholdenhet og konsentrasjon.
DYRELIV: I sommerhalvåret er det mulig å hilse på dyrene 4H-gården rett ved siden av ferieparken. Gjess, hester og lama er blant dyrene.
SOMMERJOBB: 17-åringene Mathilde Gran Sæthre (t.v.) og Kari Medhus er veldig fornøyde med helge- og sommerjobben de har på 4H-gården i Hallingdal Feriepark.
SØTE KANINER: Det er mer enn 14 dyreslag på bondegården, og blant dem er løvekaniner Jonas (3) og mamma Anett Viveli tar en titt på.
NÆRKONTAKT MED DYRENE: Geitekillingene er blant livligste dyrene å se på 4H-gården i Hallingdal.
BO PÅ STYLTER: Hallingdal Feriepark har både camping- og bobilplasser, hytter og en spesialhytte som står på stylter. Parken har fem stjerner, og er kåret til en av de beste i Europa.
FEM STJERNER: Hallingdal Feriepark i Ål har fem stjerner, og er på listen over en av de beste campingplassene i Norge og Europa.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Det er så gøy! jubler Emilie Viveli (11) fra Eidfjord.

Hun suser høyt til værs langs en zip-line i klatreparken «Høyt og Lavt» i Hallingdal Feriepark. Det er regn i luften, men det skremmer hverken barn eller voksne i parken som er kåret til en av beste campingplassene i Norge og Europa.

I FARTA: Den lengste zip-linen er 100 meter, og 11 meter oppe i luften på det høyeste. Men Emilie Viveli (11) lar seg ikke skremme av hverken høyde eller elven under, og suser av gårde.

11-åringen har kravlet, balansert, sklidd og åkt seg fremover i en stor hinderbane med over 50 apparater, klatrenett og zip-liner festet mellom store trær.Det går veldig fort i en 100 meter lang line 11 meter over elven.

Trodde camping var harry

Sammen med mamma Anett Viveli, pappa Sveinung Tveit og brødrene Sander (8) og Jonas (3) er Emilie på besøk i ferieparken for tredje sommeren på rad.

— Vi startet campinglivet her for tre sesonger siden. Jeg trodde camping var harry, men jeg har forandret mening. Når en får barn ser en annerledes på ting, og det er helt supert for ungene, sier Viveli.

FINT PÅ CAMPING: Ekteparet Anett Viveli og Sveinung Tveit var usikre på campinglivet. Tre år senere er de godt fornøyd med friheten og aktivitetene for barna. Sander (8), Jonas (3) og Emilie (11) finner alltid lekekamerater.

Familien på fem er blitt campingentusiaster. Også Vivelis bror og foreldre har skaffet seg vogn, og storfamilien ferierer med vogn i Norden. Om sommeren går turen til en stor campingplass utenfor Strömstad, Daftö Feriesenter.— Der har de en fornøyelsespark i tillegg. Vi synes det er viktig med gode fasiliteter, og at det er et godt tilbud for ungene der også, sier Tveit.

Det sosiale for både store og små er en viktig årsak til at de falt ned på akkurat den ferieformen.

— Det er ingen problem å finne lekekamerater, og det gir barna en frihet å løpe rundt på plassen, sier han.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Camping øker årlig

Camping er ikke hva det en gang var. Både den norske og den svenske ferieparken har et helt annet tilbud enn standardcampingen fra 1980- og 90-tallet. Trange plasser, skitne toaletter og lite aktiviteter.

Men norske campingbedrifter har investert cirka 400 millioner kroner i oppgraderinger og nybygg de siste fem årene. Og ferieformen øker i popularitet, både blant norske og utenlandske gjester.

Fjorårets campingsommer hadde en økning på 380.000 gjestedøgn, det er ni prosent mer enn i 2013, viser en oversikt fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Totalt ble det registrert 7,1 millioner gjestedøgn på camping i fjor.

Vannparker, gårdsliv med dyr, klatreparker og store lekeplasser er blant tilbudene som går igjen på norske campingplasser.

— Nåtidens krav om gode fasiliteter som sanitæranlegg, god plassering og et bredt tilbud for den aktive turisten er viktig. Dagens turister, særlig de utenlandske, ønsker å kunne være aktive hele tiden, sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge.

FASTBOENDE: Tom Enersen og kona Bente har vært «fastliggere» i Hallingdal Feriepark i ca. et år. De camper både vinter og sommer sammen med barn og barnebarn.

Hallingdal Feriepark åpnet for tre år siden med inspirasjon hentet fra de beste feriesentrene rundt i Europa. De så blant annet til den anerkjente ferieparken Jambo i Danmark. Barnas opplevelser er et viktig fokus.— Vi registrerte sterk vekst i campingbransjen ute i Europa, hvor det var et klart forsprang til Norge mot høyere kvalitet, både med hensyn til fasiliteter og opplevelsestilbud, sier styreleder Thorstein Berg i Hallingdal Feriepark.

Les også:

Les også

Reiser jorden rundt i ett år - med seks små sønner på slep

Supercamperne

Tilbake i ferieparken slår grillukten mot en. Tom Enersen snur biff, grillskiver og grønnsaker på gassgrillen utenfor campingvognen. En god, gammeldags spark står ved enden av vognen.

— Den bruker vi på vinteren, som du skjønner. Et veldig kjekt fremkomstmiddel bort til restauranten, eller rundt på området, sier han.

FEM STJERNER: Hallingdal Feriepark i Ål har fem stjerner, og er på listen over en av de beste campingplassene i Norge og Europa.

— Har du vært inne i et sånt «spikertelt» før forresten? Kom inn og ta en titt, sier han.Teltet ser ut som en liten hytte festet til campingvognen. Inni er det kjøkkenhjørne, stue og et eget soverom bygget til datteren og hennes familie. Det er romslig, og de er veldig godt fornøyd med løsningen, etter flere år med «vanlig» campingtelt.

Tom og kona Bente Enersen fra Enebakk har campet i 37 år, på forskjellige steder i landet. Men nå har de satt vognen på fast plass i Hallingdal, derav spikerteltet med plass til barn og barnebarn. Nesten halvparten av alle med campingvogn er ifølge SSB såkalte «fastliggere».

Ekteparet camper vinter og sommer, så ofte de kan. Fra påske til pinse har de vært i vogna fire helger.

— Det er et aktivt feriested, med fint turterreng rundt, sykkelstier og gode skimuligheter. For barnebarna er det gode lekemuligheter både ute og inne, helt i tråd med tiden vi er i, sier Bente Enersen, og legger til at barna hennes ikke var vant med den type fasiliteter på 80- og 90-tallet.

— Vi merker godt at det trengs litt mer i dag enn før, det er ingen tvil om det, sier hun.

Vintercamping er populært

Familien Enersen er ikke alene om å bruke campingplassen også vinterstid. Sesongen for vintercamping strekker seg november til og med mars.

I årets vintermåneder ble det registrert nesten 375.000 overnattinger på norske campingplasser, en økning på fire prosent fra året før, viser tall fra SSB.

— Fjorårets campingtall var gledelige, med vekst i både det norske og det utenlandske markedet. Høysesongen er juni til august, men vi ser også en økning også vinterstid, sier Anne Anmarkrud Lier i Norsk Turistutvikling AS.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator

Publisert: