Nå koster flybilletten mindre enn en Krone-is

Dette er kanskje tidenes billigste flybillett. Fagforbundet Parat advarer mot årsaken. — Det er de ansatte som betaler prisen, mener han.

Krone-isen koster 21 kroner hos Rimi, mer enn flybilletten med Ryanair til Polen som du får for 19 kroner.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Du skulle ikke tilfeldigvis ha et par tiere i lommen? Det er i så fall nok til å kunne kjøpe en Ryanair-billett til Polen.

Det irske lavprisselskapet Ryanair er et av Europas mest lønnsomme flyselskap. Mens mange konkurrenter sliter økonomisk kan Ryanair kose seg med et overskudd på svimlende syv milliarder kroner siste år.

Det skulle man ikke tro var mulig med de billettprisene selskapet frister med i ukene fremover. Fra deres norske base på Moss lufthavn Rygge kan du for eksempel reise til Szczecin i Polen midt i den tyngste ferietiden for så lite som 19 kroner.

Flyturen på én og en halv time koster altså mindre enn du må ut med for en Krone-is på Rimi.

Dette er blant de aller billigste flybillettene som har vært tilbudt det norske markedet noen gang av et regulært ruteflyselskap:

— Jeg kan i alle fall ikke huske noe billigere, sier sjefen for reisebyråkonsernet Berg-Hansen, Per Arne Villadsen.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Flere byer å velge mellom

Tilbudet til andre polske byer er heller ikke egnet til å tømme kontoen for nordmenn: Det koster ikke mer enn 39 kroner for å komme seg til f.eks. Modlin ved Warszawa, Lodz eller Wroclaw. Her kommer det heller ikke skjulte avgifter eller gebyrer opp.

Selv om normal billettpris hos selskapet ligger høyere enn dette, er det ikke vanskelig å finne billetter til flere av Europas store byer til godt under 200 kroner hver vei, et prisnivå som smerter både for SAS og Norwegian.

Hos Ryanair forklarer man de ekstremt lave prisene med at selskapet holder kostnadene nede, og derfor kan ta lite for billetten:

— Mange sider ved Ryanair har endret seg de siste par årene, men de lave prisene har vi beholdt. Vi driver en ubønnhørlig prosess for å kutte priser for reisende over hele Europa. Derfor er vi også i ferd med å passere 100 millioner passasjerer i året, skriver en talskvinne for Ryanair, Aoife VanWolvelaere, i en e-post til Aftenposten.

SNYLTER: Nestleder Vegard Einan i Parat mener Ryanair tilbyr dårlige vilkår for sine ansatte.

Hos Parat, som organiserer mange luftfartsansatte i Norge, er det alt annet en begeistring over de lave prisene hos det irske selskapet. Nestlederen i foreningen, Vegard Einan, mener selskapet tilbyr dårlige vilkår for de ansatte. Les også:

Les også

Dette sjekkes før flyene tar av

Parat: — Ryanair er en snylter

Einan mener at folk som velger å reise med Ryanair skal ha klart for seg at de lave billettprisene som dette selskapet opererer med har en bakside:

— Hadde alle ansatte i Norge hatt like dårlige vilkår som de som jobber for Ryanair ville ingen nordmenn hatt råd til å fly, mener Einan.

Han oppgir en månedsinntekt på 1500 euro for en kabinansatt – eller vel 13.000 norske kroner.

— Alt dette er tillatt fordi norske politimyndigheter har godkjent at ansatte i Ryanair i Norge har oppholdt seg her som turister – noe alle vet ikke er tilfelle. På grunn av registreringen som turister i Norge, har ikke Ryanair betalt noen sosiale avgifter, ikke arbeidsgiveravgift, ikke trygd, ikke skatt og de ansatte har hatt problemer med å få rettigheter som sykelønn, permitteringsstøtte eller dagpenger.

— Dette er årsaken til billige billetter, og det er naivt av nordmenn å tro at ingen betaler for de billige flybillettene. De er i stor grad de ansatte som betaler prisen for, sier Einan.

ølg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator

Publisert: