Le Pen med seier i Frankrikes EU-valg

Marine Le Pen og hennes ytre høyreparti Nasjonal samling er størst i EU-valget i Frankrike, viser estimater. Like bak ligger Macron og hans koalisjon.

STØRST: Den franske høyrepopulisten Marine Le Pen er størst i EU-valget i Frankrike. Michel Spingler / AP / NTB scanpix

NTB

Nasjonal samling får en oppslutning på 23,5 prosent, viser estimater fra EU-valget. Hakk i hæl ligger president Emmanuel Macron og hans parti LREM med flere koalisjonspartier med 22,4 prosent, altså 1,1 prosentpoeng.

Marine Le Pen erklærte valgseier etter at de første valgdagsmålingene ble offentliggjort.

Krever nyvalg

– Det er en enorm ære å få den tilliten franskmennene har gitt oss gjennom å utpeke oss til landets største parti. Prognosene bekrefter den nye skillelinjen mellom globalister og nasjonalister i Frankrike og resten av verden, sier Le Pen søndag kveld.

Partilederen sier hun tror EU-valget er et frampek på seier for hennes parti i Frankrikes presidentvalg i 2022, og ber president Macron om å være proaktiv gjennom å oppløse nasjonalforsamlingen.

– Det er opp til republikkens president å ta konsekvensene av dette. Han har ikke noe annet valg enn å i det minste oppløse nasjonalforsamlingen og utlyse nyvalg, sier Le Pen.

Oppslutningen om EU-valget i Frankrike var på 50,9 prosent.

Grønn fremgang

Estimatene viser også en betydelig fremgang for det grønne partiet EEVL, som har fått oppslutning på 13,1 prosent.

Sosialistpartiet og sentrumvenstre-alliansen får 6,4 prosent av stemmene på de foreløpige resultatene, mens Frankrikes tradisjonelle sentrumhøyre-parti Les Républicains får 8,2 prosent av stemmene.

De grønne frem i Tyskland

De grønne går kraftig frem i EU-valget i Tyskland, mens regjeringspartienes oppslutning har falt betydelig, viser estimater.

Sosialdemokratiske SPD får bare 15,6 prosent av stemmene, viser foreløpig resultat. For fem år siden fikk SPD 27,3 prosent av stemmene i EU-valget.

Dårligst etter andre verdenskrig

Statsminister Angela Merkels kristendemokrater i CDU og det bayerske allierte CSU får 28,7, ned fra 35,3 prosent i EU-valget for fem år siden. Ifølge nyhetsbyrået AP er resultatet det dårligste for regjeringspartiene etter andre verdenskrig.

De grønne er valgets store vinner og kommer på andre plass med 20,7 prosent. I EU-valget i 2014 fikk miljøpartiet 10,7 prosent av stemmene. Partiet har altså doblet sin oppslutning på fem år.

Ytre høyrepartiet AfD har fått 10,8 prosent av stemmene, en betydelig økning fra 2014 da partiet fikk 7,1 prosent.

Det liberale FDP og ytre venstrepartiet Linke fikk 5,4 prosent av stemmene hver, ifølge målingen. FDP fikk 3,4 prosent i 2014, mens venstrepartiet fikk 7,4 prosent.