Erdogan: - En historisk avgjørelse

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kaller resultatet av søndagens folkeavstemning om omfattende grunnlovsendringer i Tyrka for en «historisk avgjørelse».

Publisert:

FORNØYD: President Recep Erdogan hilser tilhengerne etter folkeavstemningen. Foto: NTB Scanpix

NTB

Ja-siden vant en knapp seier i folkeavstemningen. Da Erdogan søndag kveld møtte journalister i Istanbul, sa han at uoffisielle resultater viser at ja-siden har vunnet med 1,3 millioner stemmer.

Rundt 55 millioner mennesker var stemmeberettiget i avstemningen.

– Den 16. april markerer seier for alle som har stemt ja eller nei, alle de 80 millionene, hele Tyrkia på 780.000 kvadratkilometer, sa Erdogan.

Erdogan sa i valgkampen at han ville gjeninnføre dødsstraff hvis ja-siden vant. Søndag åpnet han for å holde å holde en folkeavstemning også om dette spørsmålet.

– Hvis jeg får et lovforslag på mitt bord, vil jeg godkjenne det. Men hvis opposisjonen i nasjonalforsamlingen ikke støtter det, hva gjør vi da? Da kan vi holde en folkeavstemning om det, sa presidenten i en TV-overført tale.

Tyrkia avskaffet dødsstraff i 2004, da landet begynte forhandlinger om EU-medlemskap.

Seieren til ja-siden var imidlertid knapp, og trekkes i tvil av opposisjonen. Med 99 prosent av stemmene talt opp, ledet ja-siden med 51,3 prosent av stemmene.

Publisert: