Unntakstilstand i North Carolina

Storbyen Charlotte er rammet av opptøyer etter politidrapet på en svart mann. Spørsmålet er om han bar en pistol eller en bok.

MASSEMØNSTRING AV POLITI: De siste to nettene har storbyen Charlotte i North Carolina vært rammet av voldsomme opptøyer - og staten er nå i unntakstilstand. Scanpix

Thomas Berndt

Samtidig vekker Donald Trump oppsikt med to kontroversielle uttalelser.

Bok eller pistol?

Var det en pistol Keith Lamont Scott holdt i hånden sin da han ble skutt av en politibetjent? Eller var det en bok?

Det høres kanskje ut som et lett spørsmål å besvare, men etter et år med omfattende raseuro i USA er det mange som ikke kjøper politiets forklaring om at den svarte mannen holdt en pistol.

De siste to nettene har dermed Scotts hjemby, Charlotte i North Carolina, vært rammet av voldsomme opptøyer - og staten er nå i unntakstilstand.

- Aldri opplevd noe slikt

- I de 41 årene jeg har jobbet for Charlotte har jeg aldri opplevd noe som dette. Dette er ikke Charlotte. Det er ikke slik byen fungerer, sa Willie Ratchford, som har ansvar for bystyrets forhold til innbyggerne og samarbeid med lokale grupper, under en pressekonferanse i går.

Tirsdag ropte politiet etter 43-årige Keith Lamont Scott da han var på vei ut av bilen sin. De mente han kunne være en mistenkt de lette etter. Ifølge politiet hadde han en pistol i hånden sin som han nektet å kaste fra seg til tross for gjentatte ordre fra politibetjentene.

En av betjentene åpnet ild da vedkommende følte seg truet, ifølge forklaringen. Et fotografi fra gjerningsstedet viser en pistol liggende ved siden av ham.

Les også

Politibetjenter skutt i USA

Mange sårede

Familien påstår imidlertid at han bare holdt en bok - og dermed brøt opptøyene ut.

Onsdag kveld ble en ukjent person skutt under urolighetene, og vedkommende er nå i kritisk tilstand. Ifølge politiet ble ikke vedkommende skutt av dem. I alt 16 politibetjenter og minst 5 demonstranter ble såret, og 44 er arresterte.

- Det var omfattende plyndring og mange bygninger ble skadd, sa politisjef Kerr Putney under gårsdagens pressekonferanse i byen, hvor mer enn hver tredje av byens 810.000 innbyggere er svarte.

Både politisjefen og betjenten som skjøt er også svarte, men for demonstrantene er ikke dette formildende. Politidrap på svarte har vært et enda mer betent tema enn vanlig siden svarte menn i både Louisiana og Minnesota ble skutt i løpet av 48 timer i sommer.

Ubevæpnede ofre

Målt i forhold til befolkningsstørrelsen har svarte mer enn dobbelt så stor risiko for å bli offer for politidrap.

For både hvite og svarte er det sant at de drepte i de fleste tilfeller var bevæpnet, men omtrent to ganger hver uke er offeret ubevæpnet. Det var tilfellet i en annen sak som har vakt oppsikt de siste dagene.

Fredag gikk bilen til 40-årige Terence Crutcher i stå på en landevei utenfor Tulsa, Oklahoma. Han gikk ut av bilen og ventet på hjelp. Han endte opp med å bli skutt av en hvit politibetjent, som har forklart at Crutcher ikke adlød gjentatte ordre om å holde hendene oppe.

Videoopptak fra et kamera i en politibil viser riktignok at han har hendene oppe. Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump ga saken ytterligere oppmerksomhet ved å kritisere betjenten.

Les også

Politimann skjøt og drepte tre kollegaer

Trump av og på

- Kanskje burde den slags folk - folk som ikke klarer presset - gjøre noe annet, okay. De kan ikke fortsette i den samme jobben, sa presidentkandidaten.
Drapsofferet lignet «en virkelig god mann» sa Donald Trump, som vanligvis snakker veldig varmt om politiet, og som de siste månedene også har forsøkt å forbedre sitt dårlige rykte blant svarte.

Etter de første opptøyene i Charlotte var han imidlertid tilbake med tøffe holdninger, og støttet innføring av det kontroversielle «stop-and-frisk» på landsbasis. Det er en ordning som gir politibetjenter lov til å kroppsvisitere borgere med minoritetsbakgrunn oftere enn hvite.

Krever video offentliggjort

Tilbake i Charlotte krever innbyggerne nå at politiet offentliggjør en video av nøyaktig hva som skjedde da Keith Lamont Scott ble skutt. Politibetjenten som skjøt hadde ikke et såkalt kroppskamera på seg, men det hadde en av kollegene hans. Demonstranter mener at videoen vil bevise at Scott ikke holdt en pistol. Scotts familie får lov til å se opptakene, men det gjør antagelig ikke offentligheten.

- Hvis videoen inneholder overbevisende beviser vil vi offentliggjøre den, men jeg vil ikke sette etterforskningen i fare, sier politisjef Kerr Putney.
Han lette etter ordene da han skulle forklare hva han selv hadde sett på bildene.

- Videoen gir meg ikke 100 prosent dokumentasjon for at en person rettet en pistol mot andre. Det så jeg ikke i videoen. Sammen med alle de andre bevisene støtter den likevel vår versjon av omstendighetene som førte til herr Scotts død.