Syria erklærer slutt på våpenhvilen

Hæren i Syria erklærer slutt på våpenhvilen og uttaler at amerikanskstøttede opprørsgrupper ikke overholdt avtalen. USA mener Russland har sviktet.

Publisert: Publisert:

ERKLÆRER SLUTT PÅ VÅPENHVILE: Våpenhvile i Syria utløper mandag kveld, hevder en militær kilde i Damaskus. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: ALAA AL-FAQIR / X03673

– Syrias hær kunngjør slutt på våpenhvilen som begynte klokken 19 den 12. september, i henhold til avtalen inngått mellom USA og Russland, heter det i en uttalelse fra det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

Syriske myndigheter legger skylden på opprørsgrupper som «ikke forpliktet seg til ett eneste punkt» i våpenhvileavtalen, heter det ifølge meldingen.

Skylder på hverandre

USAs utenriksminister John Kerry uttalte kort tid etter kunngjøringen fra Syria at Russland ikke har fulgt opp sine forpliktelser i henhold til avtalen. Men Washington er villig til å jobbe iherdig for å holde liv i våpenhvileavtalen, sa Kerry.

Våpenhvilen i Syria kom i stand etter forhandlinger mellom Russland, som støtter president Bashar al-Assads regime, og USA, som støtter flere opprørsgrupper i landet. Russland har tidligere kritisert USA for ikke å ha vært i stand til å legge bånd på de amerikanskstøttede opprørsgruppene.

Regjeringssoldater angrepet

Våpenhvileavtalens framtid kom under tungt skyts lørdag da den amerikanskledede koalisjonen innledet luftangrep på en regjeringskontrollert flybase ved Deir al-Zor. Australske, danske og britiske fly deltok i angrepet. USA har beklaget «utilsiktet tap av syriske liv».

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble 90 syriske regjeringssoldater drept i angrepet. Russland, som har kritisert angrepet, opplyser at 62 ble drept.

Angrepet blir fordømt av Syrias president Bashar al-Assad, som mener det bare gagnet IS.

Publisert: