- Snowden har fått russisk asyl

Edward Snowden er innvilget midlertidig asyl i Russland og har forlatt flyplassen. Til gjengjeld har han måttet love å slutte å gi informasjon om USAs overvåkingsprogram.

Publisert Publisert

FÅR ASYL: Edward Snowden. Foto: SCANPIX

  • NTB

Snowdens advokat Anatolij Kutsjerena fortalte torsdag at amerikanske Snowden hadde fått papirene han trengte for å forlate Sjeremetjevo-flyplassen.

Like etter meldte russiske medier at han hadde forlatt flyplassen der han har sittet i transittområdet i over en måned.

— Han har akkurat fått papirer på at han er innvilget midlertidig asyl i Russland i ett år, sier Kutsjerena til nyhetsbyrået Interfax.

«Edward Snowden har lyktes i å få flyktningstatus i Russland», skriver varslernettstedet WikiLeaks på Twitter.

Russiske myndigheter stilte som krav at Snowden ikke lenger gir informasjon, opplyser Kutsjerena ifølge nyhetsbyrået AP.

Så sent som onsdag kom avisen The Guardian med en ny artikkel basert på informasjon fra Snowden, men disse opplysningene ble gitt før Snowden lovet å slutte med lekkasjene, ifølge advokaten.

Etterlyst

USA har etterlyst Snowden for spionasje etter at han avslørte hemmelig informasjon om amerikanske myndigheters overvåking på internett.

Den tidligere etterretningsanalytikeren er tilbudt asyl i latinamerikanske land, men har ikke hatt mulighet til å reise dit siden USA har gjort passet hans ugyldig.

Torsdag befant han seg på et trygt sted, sier advokaten Kutsjerena, som ikke opplyser hvor det er.

— Jeg har akkurat sett ham av gårde. Sikkerheten er en alvorlig sak for ham, sier han og legger til at Snowden selv bestemmer hvor han vil dra.

Vanskelig

Snowdens opphold på Moskva-flyplassen skapte en vanskelig situasjon for russiske myndigheter i forholdet til USA.

Men en russisk regjeringstjenestemann mener saken er «relativt uvesentlig» og dermed ikke å burde skade forholdet. Det har heller ikke kommet signaler fra USA om at president Barack Obamas besøk i Russland i september vil bli avlyst, sier han.

— Presidenten vår har flere ganger gitt uttrykk for håp om at dette ikke skal påvirke forholdets karakter, sier Jurij Usjakov.

Avsløringer

Gjennom aviser som britiske Guardian og amerikanske Washington Post har Snowden siden starten av juni offentliggjort opplysninger om amerikansk overvåking av nasjonal og internasjonal tele- og datatrafikk. Via Snowden er det også kommet fram informasjon om angivelig amerikansk spionasje rettet mot blant annet EU.

Snowden har vært på flyplassen i Moskva siden han kom dit fra Hongkong 23. juni. Søknaden om midlertidig asyl ble levert 16. juli.

Publisert