- Kaptein på synkende skip

Slik følte president George W. Bush seg da finanskrisen herjet, ifølge hans nye selvbiografi.

PÅ VEI UT: George W. Bush har holdt sin siste tale som amerikansk president og forlater talestolen i Det hvite hus.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Washington: George W. Bush følte seg som kapteinen på et synkende skip da finanskrisen herjet som verst, går det frem av den tidligere presidentens nye selvbiografi.

Boken, som har fått navnet «Decision Points», inneholder en lang rekke anekdoter fra de åtte årene Bush satt som president.

Han beskriver frustrasjonen han opplevde etter å ha invadert Irak, for så å konstatere at det ikke ble funnet noen masseødeleggelsesvåpen der.

«Ingen var mer sjokkert eller sint enn jeg var da vi ikke fant våpnene. Jeg fikk en kvalmende følelse hver gang jeg tenkte på det. Det får jeg fortsatt», skriver Bush.

Artikkelen fortsetter under bildet

EN ANNEN DANS: George W. Bush synes ikke presidentposten var en dans på roser.

Forsvarer tortur

Beslutningen om å invadere Irak var likevel helt riktig, fastholder USAs tidligere president.

— Det irakiske folk har det bedre med en regjering som står til ansvar overfor dem, i stedet for å torturere og drepe dem, skriver Bush.

Bush forsvarer også beslutningen om å tillate bruk av svært tøffe avhørsmetoder mot terrormistenkte, av menneskerettighetsorganisasjoner definert som tortur.

— Disse teknikkene reddet liv, mener Bush, som blant annet fastholder at det var helt riktig å la CIA bruke vanntortur mot den antatte hjernen bak terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

Dick (Cheney) fungerte som en lynavleder for kritikk fra media og venstresiden

George W. Bush i boken «Decision Points»

Darth Vader

Bush avslører videre i boken at han vurderte å droppe Dick Cheney som visepresident foran valgkampen i 2004.

Cheney hadde selv tilbudt seg å gå av, og Bush skriver at han ville ha «demonstrert at det var jeg som var sjefen» hvis han hadde funnet seg en ny visepresident.

Etter å ha diskutert muligheten for å la senator Bill Frist stille som visepresidentkandidat i valgkampen, valgte Bush likevel å beholde Cheney.

— Dick fungerte som en lynavleder for kritikk fra media og venstresiden. Han ble sett på som mørk og hjerteløs, som administrasjonens Darth Vader, skriver Bush.

Artikkelen fortsetter under bildet

FAR OG SØNN: George H.W. Bush (til v.) og George W. Bush jr. var sammen på baseballfinale da Texas Rangers tapte forleden.

Gigantunderskudd

Anklagene fra både demokratisk og republikansk hold om at han sløste bort budsjettoverskuddet han arvet fra forgjengeren Bill Clinton i 2001, for å overlate gigantgjeld og finanskrise til sin egen etterfølger åtte år senere, avviser han.

— Det gir ingen mening. Mye av overskuddet var en illusjon, basert på en feilslått antakelse at veksten fra 1990-tallet ville fortsette. Da nedgangstidene og 11. september 2001 rammet oss, var det lite overskudd igjen, skriver Bush.

Forsvarsskrift

64 år gamle Bush har i stor grad holdt seg utenfor offentligheten siden han overlot Det hvite hus til Barack Obama i januar 2009, og selvbiografien er helt klart et forsvarsskrift.

Bare 30 prosent av amerikanerne mente at han gjorde en god jobb på slutten av presidentperioden, og han etterlot seg to upopulære kriger i Irak og Afghanistan, samt et USA i krise.

— Uansett hvilken dom som felles over min presidentperiode, er jeg komfortabel med det faktum at jeg ikke selv kommer til å være her for å høre på, skriver han i boken.

Publisert: