- Kjenner ikke Breivik

Ifølge den høyreekstreme briten Paul Ray eksisterer gruppen terrorsiktede Anders Behring Breivik hevder de to grunnla sammen. Men Ray nekter ethvert kjennskap til den norske massemorderen.

KALLER SEG KORSFARER: Paul Ray i eksil på Malta.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Det er i et telefonintervju fra sitt hjem på Malta med nyhetsbyrået AP at Ray bekrefter at det finnes en løst forbundet antimuslimsk gruppe, inspirert av korsfarerne.

Breivik hevder i sitt 1500 lange såkalte manifest at han ble veiledet av en britisk mann kjent som «Richard (Lionheart)», og at denne mannen var en del av gruppen.

— Nært forhold

Ifølge AP hevder enkelte medlemmer i den høyreekstreme organisasjonen English Defence League (EDL) at den såkalte Richard er identisk med Paul Ray (35), som står bak bloggen Lionheart.

— Jeg hadde eller har en relativt nært forhold med minst én av dem, en engelskmann, som ble min mentor, skriver Breivik.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Breivik skriver også at han var til stede på et møte med «Richard» i London i 2002, men Ray benekter å ha vært til stede på noe slikt møte.Ray sier han var med på å stifte Knights Templar (Tempelridderne), men briten som er blogger på ytterste høyrefløy, avviser at Breivik har hatt tilhørighet til gruppen. Han hevder å ha vært helt ukjent med nordmannen i forkant av terrorangrepet.

Samme synspunkter

Ray antyder at gruppen ikke har noen formell struktur. Men han vil ikke oppgi navnet på noen av dem som er knyttet til Tempelridderne, eller fortelle hvor mange som er å regne som medlemmer.

— Det er ikke en massiv organisasjon. Det er en tro, forklarer Ray.

Bloggeren bekrefter at han har mange av de samme politiske synspunkter som den terrorsiktede nordmannen, men sier at han på ingen måte sympatiserer med drap på uskyldige.

— Mine tanker er de samme, at islam er en trussel mot vår livsstil. Jeg kommer ikke til å si at jeg ikke synes det er slik, for det gjør jeg, sier Ray til AP.

På et bilde som stammer fra et intervju med TV-kanalen VBS er 35-åringen iført en genser med en et rødt kors som minner om logoen på førstesiden til Breiviks manifest. Også på Rays blogg finnes et lignende symbol. (©NTB)

Publisert: