IS har offentliggjort video av britisk reporter

Den ekstremistiske opprørsgruppen IS har offentliggjort en video av et gissel som presenteres som den britiske fotojournalisten John Cantlie.

Publisert Publisert
  • NTB

Krigsfotografen og korrespondenten John Cantlie er i videoen som er publisert på YouTube torsdag, ikledd oransje klær. Han sitter bak et bord i et mørkt rom og forteller direkte til kamera hvordan han i en serie videoer akter å avsløre «manipulerte sannheter» om Den islamske staten (IS) i vestlige medier, ifølge avisen Metro i Storbritannia.

Frilanseren Cantlie snakker på engelsk, men videoen er tekstet på arabisk. Han jobbet tidligere for en rekke medier, blant dem nyhetsbyrået AFP og Sunday Times.

Tatt til fange

I videoen, som er 3 minutter og 21 sekunder lang, så det ikke ut som om briten var i akutt livsfare. Cantlie ser ut til å være i god fysisk form, og han forteller at han ble tatt til fange etter at han reiste til Syria i november 2012.

— Jeg vet hva dere tenker. Dere tenker at «han gjør bare dette fordi han er en fange. Han har et pistol mot hodet sitt og han tvinges til å gjøre dette», ikke sant? sier mannen i klippet.

— Vel, det er sant. Jeg er fange, det kan jeg ikke nekte for. Men ettersom jeg er sviktet av den britiske regjeringen og min skjebne nå ligger i Den islamske statens hender, har jeg ingenting å tape. Kanskje kommer jeg til å få leve, kanskje kommer jeg til å dø, sier Cantlie.

Bortført og frigitt før

Deretter oppfordrer han folk til å følge med på de neste «programmene», hvor han varsler at han skal vise fram «sannheten bak IS' systemer og motivasjon» og det han omtaler som IS' frigivelse av europeiske gisler.

Det er uklart når videoen er tatt opp, men Cantlie henviser blant annet til IS' erobring av store deler av Irak i juni. Ingen IS-opprørere vises foran kameraet.

Cantlie ble først bortført av britiske, islamistiske ekstremister da han var på vei inn i Syria i juli 2012. En drøy uke senere ble han og en nederlandsk fotograf befridd av opprørskrigere i Den frie syriske hær, som kjemper både imot IS og den syriske regjeringen, ifølge The Guardian.

Tre drept

En lege fra Øst-London ble siktet for bortføringen av Cantlie i juli 2012, men han ble siden løslatt ettersom Cantlie ikke var i stand til å bidra med beviser, ifølge The Telegraph.

Forrige helg publiserte IS en video som viste drapet på den britiske hjelpearbeideren David Haines, som ble bortført i Syria i fjor. IS har skåret halsen av ytterligere to amerikanske journalister for åpent kamera den siste måneden.

Publisert