Vil ikke ha mat fra havet

De få fiskerne på Sri Lanka som ennå har båt får ikke avsetning på fangsten sin. Lokalbefolkningen vil ikke lenger spise mat som kommer fra havet.

Publisert: Publisert:

MORTEN RUNGE

Devinuwara

Det ligger seks forskjellige slags fisk på vognen som Nimalsir (45) ved hjelp av en liten påhengsmotor trekker oppover gaten fra havnen til byens marked.

— Det er dagens fangst, 50 kilo, sier han uttrykksløst og slår av motoren.

— Men det er nok ingen som vil kjøpe.

Nimalsir har vært fisker i byen Devinuwara 260 km sørøst for Colombo siden han var 10 år. Nå står han overfor et problem som verken han eller hans kolleger på Sri Lanka vet hvordan de skal løse.

Siden flodbølgen søndag skyllet inn over Sri Lankas sør- og østkyster har øyens beboere nemlig nektet å spise mat som kommer fra havet. Selv frossenfisk, som var fanget før katastrofen, kan fiskerne ikke få solgt.

— Folk sier at fisken er forurenset. At den har svømt sammen med døde kropper, sier Nimalsir og bekrefter at heller ikke de store selskapene ønsker å kjøpe fiskernes fangst.

Frykten for havet risikerer å gjøre det ytterst vanskelig å finne en levevei for Nimalsir og de av Sri Lankas 100.000 fiskere som den siste uken har måttet gi opp jobben sin.

— Vi har vært fiskere hele vårt liv. Vi kan ikke annet, sier Anura, som de siste årene har delt en fiskebåt med Nimalsir. Den forsvant søndag i vannmassene.

Men på tross av de dystre utsiktene summer havnen i Devinuwara av aktivitet. Her er lokale fiskere i full gang med å reparere de båtene som er blitt skadet av bølgene.

— Vi er nødt til å foreta oss noe, sier Abeyweera, som har fisket i 20 år.

Mange fiskere er overbeviste om at en ny flodbølge vil ramme kysten 8. januar. Et rykte som avkreftes av Sri Lankas jordskjelvsenter.

Ifølge lokale medier mener Fiskerimyndighetene i landet at fiskerne samlet har tapt 1,8 milliarder kroner i utstyr og ressurser.

Forretningsfolk i Colombo har meddelt at de vil sende 1000 fiskebåter ned til de havnebyene som er blitt hardest rammet.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

SKYR FISK: Folk på Sri Lanka vil ikke lenger spise fisk. Det setter landets fiskere i ny knipe.

Publisert: