Vil adoptere barn fra Sør-Asia

Bildene av hjemløse barn i de katastroferammede områdene har berørt mennesker over hele verden. Internasjonale adopsjonsbyråer melder nå om økt pågang etter katastrofen.

  • Irina Lee
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

— Vi sier til alle som ønsker å adoptere at de må finne andre måte å støtte hjelpearbeidet på foreløpig, sier administrerende direktør i det amerikanske adopsjonsbyrået Sunshine Internationla Adoption til Associated Press.

Den internasjonale adopsjonsorganisasjon Joint Council on International Childrenýs Services (JCICS) melder også om økt pågang fra personer som ønsker å adoptere barn fra de katastroferammede områdene.

"Selv om intensjonene er gode, er det lite tilrådelig og heller ikke mulig å adoptere disse barna på det nåværende tidspunkt", opplyser JCICS på sine nettsider.

Ikke økt pågang i Norge

bt.no har i dag snakket med de tre største adopsjonsbyråene i Norge: Verdens Barn, Adposjonsforum og Inoradopt. Så langt har de ikke merket økt pågang etter katastrofen.

— De siste dagene har tre familier kontaktet oss. Jeg kan ikke si om dette er en konsekvens av katastrofen, for januar pleier å være en måned med flere henvendelser enn ellers i året, sier daglig leder Clara Zamudio i Adopsjonsforum til bt.no. Organisasjonen samarbeider blant annet med India og Sri Lanka.

Inoradopt samarbeider ikke med de aktuelle landene som nå er rammet.

— Vi formidler adopsjon av barn fra Brasil, Bulgaria, Kina og Ungarn. Det vil være uaktuelt for familier som ønsker å adoptere barn fra de katastroferammede områdene å gå via oss, sier nestleder Reidun Abram i Inoradopt.

Vil ikke ende opp i Norge

Verdens Barn formidler barn blant annet fra India og Thailand til norske adoptivforeldre.

— Jeg tviler på at noen av de barna som nå er rammet vil ende opp i Norge, sier daglig leder Young K. Kim, daglig leder i Verdens Barn.

Han bygger dette på erfaringer fra andre land.

— Et lands myndigheter vil være svært restriktive med å adoptere bort barn de ikke kjenner identiteten til. Dersom de ikke vet hvem disse barna er, kan de ofte heller ikke adopteres bort, påpeker Kim.

Strenge regler

Han trekker frem Brasil som et eksempel. Til tross for at landet huser millioner av gatebarn, er det ikke mulig for norske foreldre å adoptere disse barna.

— Myndighetene kan ikke vite om foreldrene deres fortsatt er i live. Når foreldrene heller ikke gitt sitt samtykke til adopsjon, er det ikke mulig for andre land å adoptere barna, forklarer Kim.

Det amerikanske utenriksdepartement har gått ut med tilsvarende informasjon på sine nettsider. Der heter det blant annet at ifølge internasjonale bestemmelser, skal barn holdes i nærheten av foreldre eller andre overlevende familiemedlemmer i kjølvannet av en katastrofe.

Amerikanske myndigheter opplyser også at det foreløpig er vanskelig å fastslå om barna som ikke har klart å oppnå kontakt med sine familier, virkelig er foreldreløse.

Flere av de berørte landene har i tillegg svært strenge regler for adopsjon. I Malaysia er adopsjon uvanlig, mens Indonesia krever at potensielle adoptivforeldre må være bosatt i landet minst to år. Bangladesh tillatter ikke adopsjon, men borgere i landet kan søke om å bli fosterforeldre, ifølge nettsidene til organisasjonen JCICS.

Publisert:
<b>TRENGER HJELP:</b> Dette bildet ble tatt på nyttårsaften i Cuddalore i India, og viser barn som tigger om mat. Ingen vet foreløpig hvor mange som er blitt foreldreløse etter katastrofen.