Innbitte Sanders-tilhengere fortsatt skeptiske til Clinton

Bernie Sanders ber sine tilhengere støtte Hillary Clinton og samle seg om kampen mot Donald Trump. Men ikke alle lar seg overbevise.

Publisert Publisert

- STEM CLINTON: - Hun vil bli en ypperlig president, sa Bernie Sanders til demokratene - og ble møtt av buing fra egne tilhengere. Foto: REUTERS

  • NTB

— Hun vil bli en ypperlig president, og jeg er stolt av å stille opp for henne i kveld, sa Sanders i sin tale på Det demokratiske partiets landsmøte natt til tirsdag norsk tid.

74-åringen kom med en tydelig oppfordring om å støtte Clinton, og gjorde dermed det som var forventet for å fjerne splittelsen som har oppstått i partiet. Hvor lang tid det vil ta før sårene er leget, er imidlertid uvisst.

Flere delegater buet da Sanders ba dem stemme på rivalen, og Sanders-tilhengere har demonstrert utenfor konferansesenteret hvor landsmøtet holdes.

Misnøyen i partiet er blitt forsterket etter fredagens offentliggjøring av hackede eposter som avslørte at partiledelsen favoriserte Clinton under nominasjonsvalgene.

- Slår lavt

I likhet med Sanders selv forsøkte førstedame Michelle Obama å bidra til samling da hun talte til landsmøtet.

FØRSTEDAME: - Jeg våkner hver morgen i et hus som ble bygget av slaver, sa Michelle Obama i en følelsesladet tale til demokratenes landsmøte. Foto: REUTERS

— Jeg vil ha en president som vil lære nasjonens barn at alle er like mye verdt. Jeg står her i kveld fordi jeg vet at det er en sånn president Clinton vil bli. På grunn av henne tar mine døtre det for gitt at en kvinne kan bli president, sa Obama.

Hun nevnte ikke den republikanske presidentkandidaten Donald Trump ved navn, men oppfordret til å sikte høyt når andre «slår lavt» - en tydelig henvisning til den kontroversielle milliardæren.

Selv om ikke alle Sanders-tilhengerne ennå føler seg rede til å støtte Clinton, kan frykten for Trump bidra til å overbevise flere.

— Det å stanse Trump vil overskygge innvendingene de har mot Clinton, tror USA-ekspert Jan Arild Snoen.

- Gjorde god jobb

Sanders' store oppslutning i nominasjonsvalgene har tvunget fram endringer både i partiets program og i enkelte av Clintons standspunkter. Snoen peker særlig på at hun er blitt mer negativ til den foreslåtte handelsavtalen TPP for landene rundt Stillehavet.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H), som var til stede på første dag av landsmøtet, mener Sanders gjorde en god jobb med å overbevise tilhengerne sine om at de må støtte Clinton.

— Han etterlot ingen tvil om at han fortsatt står for en politisk revolusjon i USA, men han etterlot heller ingen tvil om at det er Clinton som kan virkeliggjøre mest mulig av den politikken han står for, sier Helgesen til NTB.

Ministeren svarer et tydelig «ja» på spørsmål om han håper Clinton vinner presidentvalget, og viser blant annet til hennes klimapolitikk.

Framgang for Trump

Trump har gått kraftig fram på meningsmålingene den siste måneden, og på flere av de aller nyeste ligger han foran Clinton.

Snoen tror dette delvis skyldes et oppsving etter Republikanernes landsmøte, hvor Trump formelt ble utpekt til presidentkandidat. Slike oppsving er vanlige etter landsmøtene, og de er ofte forbigående.

Men også før det republikanske landsmøtet var oppslutningen rundt Trump økende.

— Fremdeles er Clinton i førersetet, men det ser jevnere ut enn det gjorde for en måned eller to siden, sier Snoen til NTB.

Han tror Trump har 25 til 30 prosents sjanse til å bli president, og understreker at meningsmålingene utover høsten pleier å være langt mer pålitelige enn de som gjøres på sommeren før amerikanske presidentvalg.

Publisert