Egypt Air-fly med 66 om bord har styrtet i Middelhavet

Sannsynligheten er stor for at flyet ble rammet av terror, ifølge egyptisk minister.

PARIS: Politiet er på plass ved terminal 1 på Charles de Gaulle flyplass etter at et passasjerfly forsvant fra radaren på vei fra Paris til Kairo. REUTERS

NTB

Passasjerflyet fra Egypt Air hadde 66 mennesker om bord og var på vei fra Paris til Kairo da det plutselig forsvant fra radaren natt til torsdag. Ifølge Hellas' forsvarsministerPanosKammenosdreide flyet brått, først til venstre så til høyre, før det falt og styrtet i havet.

— Flyet dreide 90 grader til venstre og tok en 360 graders dreining til høyre. Det falt fra 37.000 fot til 15.000 fot, og signalet forsvant på rundt 10.000 fot, sa Kammenos på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Egypts minister for sivil luftfart, Sherif Fathy, sier det ikke kan utelukkes at flystyrten skyldes en terrorhandling.

— Situasjonen kan tyde på at sannsynligheten for en terrorhandling er langt høyere enn sannsynligheten for teknisk svikt, sa Fathy på en pressekonferanse i Kairo torsdag.

— Men vi må vente på etterforskningen, la han til.

Følg BTs livedekning:

Les også

- Amerikanske myndigheter tror styrten skyldtes bombe

Avviser funn av vrakdeler

Tidligere torsdag ettermiddag meldte en rekke medier at det var funnet to store, oransje plastgjenstander i nærheten av stedet der flyet styrtet. Disse ble antatt å stamme fra flyet, og det ble meldt at det greske forsvarsdepartementet hadde bekreftet funnene.

Flyselskapet Egypt Air avviser imidlertid dette.

— Egypt Air har vært i kontakt med greske myndigheter som ikke kan bekrefte denne informasjonen, heter det i en uttalelse fra flyselskapet i 18-tiden torsdag.

Funn av vrakrester er viktig for å fastslå om det var en bombeeksplosjon om bord.

FORSVANT: Her forsvinner flyet fra radaren. SKJERMDUMP: FLIGHTRADAR24.COM

Flammer og ildkule

Flyet tok av fra Charles de Gaulle-flyplassen i Paris litt etter klokken 23 onsdag. Turen til Kairo tar normalt fire timer. Luftfartsmyndighetene har tidligere opplyst at de ikke mottok noen nødmelding før styrten.

Siste kontakt med flyet var ti minutter før det forsvant, da greske flygeledere snakket med piloten mens flyet fløy i 37.000 fots høyde. Da var det ingen problemer om bord.

Bare 45 minutter senere skulle det ha landet i Kairo.

— Flyet hadde en høyde på 37.000 fot og forsvant da det var kommet 16 kilometer inn i egyptisk luftrom. Egypt Air har kontaktet de aktuelle myndigheter, og undersøkelser er i gang gjennom redningsteam, skriver Egypt Air på sinoffisielle Twitter-konto.

Øyenvitner på en gresk øy har fortalt til nyhetsbyrået Reuters at de så en ildkule i luften, og Daily Telegraph skriver at kapteinen på et gresk skip så flammer på himmelen.

tb1f0a8b.jpg

Tre barn om bord

Blant de 56 passasjerene var det 30 egyptere, 15 franskmenn, to irakere og én hver fra henholdsvis Storbritannia, Belgia, Kuwait, Saudi-Arabia, Sudan, Portugal, Tsjad, Algerie og Canada. Det var ett barn og to spedbarn på flyet.

Utenriksdepartementet bekrefter at det ikke var nordmenn om bord i flyet.

Både i Kairo og Paris har pårørende kommet til flyplassen og blitt tatt vare på av leger og krisepersonell.

TV-kanalen Al Arabiya meldte torsdag ettermiddag at to døde personer er funnet i sjøen der flyet styrtet, men denne meldingen er ikke bekreftet.

IfølgeFlightradar24var flyet av typen Airbus A320-232 og ble levert til selskapet i 2003. På karttjenesten til flynettstedet er flyets siste registrerte posisjon over Middelhavet utenfor Egypt.

Nyheter døgnet rundt:

Les også

Lik BT på Facebook

Eksperter: — Trolig terror

Eksperter sier at den mest sannsynlige årsaken til flystyrten er terrorisme. Både Frankrike og Egypt har vært mål for terrorangrep den siste tiden, og det er svært sjelden det oppstår problemer med fly midt under en flygning.

tb1f00d4.jpg NTB SCANPIX

— Når et fly er i den marsjhøyden, reiser det mange spørsmål. Det er en rolig fase av flygningen som ikke innebærer mange utfordringer. Den kritiske fasen er avgang og landing, sier Norsk Flygerforbunds leder, Jo Bjørn Skatval, til NTB.At flyet var relativt nytt, og at flygerne ikke sendte ut noen nødmelding, taler også for at terrorisme kan ligge bak.

Frankrikes president François Hollande sier at ingenting kan utelukkes når det gjelder årsaken til flystyrten. Den franske regjeringen, som fortsatt er i høy beredskap etter terrorangrepet i Paris i fjor, holdt torsdag krisemøte.

I tillegg til syv besetningsmedlemmer var det tre egyptiske sikkerhetsvakter i flyet. Egypt Air opplyser at flygeren var svært erfaren med over 6200 timer i luften bak seg, og at annenflygeren hadde 2766 timer.

Flere ulykker

Egypt har de siste årene vært rammet av flere flyulykker og kapringer, som skaper frykt for at den viktige turistindustrien skal rammes.

I mars tvang en mann med falskt bombebelte et Egypt Air-fly til å lande på Kypros. Han overga seg etter seks timer på flyplassen, og situasjonen endte uten skadde.

I oktober i fjor omkom alle de 224 personene om bord da et russisk charterfly styrtet på Sinaihalvøyen som følge av en bombe, som IS påtok seg ansvaret for. Flyet var på vei til St. Petersburg i Russland fra feriestedet Sharm el-Sheikh i Egypt.

I 1999 styrtet et Egypt Air-fly kort etter at det tok av fra New York. Amerikanske eksperter kom til at styrten trolig skyldtes at kapteinen ville begå selvmord, men den teorien ble avvist av Egypt.

tb1f0a8b.jpg