Tror Palin vil stille som presidentkandidat

Det mumles om et Palin-mytteri i valgkampen. Mens republikanerne har begynt å dolke McCain i ryggen, hevdes det at Sarah Palin har løftet blikket fire år frem.

Publisert:
Christina Pletten

John McCain har hele tiden hevdet at den viktigste grunnen til å velge Sarah Palin som visepresidentkandidat var hennes evne til å gå egne veier.

Vel.

I det siste har hun, ifølge mange observatører, sannet hans ord ved å svinge av fra nedoverbakken McCain 2008 og inn på en sidevei som hun håper leder til Palin 2012.

Jepp, ti dager før valget har amerikanerne allerede begynt å spekulere på om Alaska-guvernør Sarah Palin har gitt opp å vinne, og isteden bruker de siste dagene til å legge grunnlaget for sin egen presidentkampanje om fire år.

Hun er i så fall bare én av en lang rekke partifeller som for tiden tilsynelatende dolker McCain i ryggen.

Palin-mytteri?

Det er ikke til å komme forbi at det kan se ut som om Palin er blitt en byrde for John McCain. Over halvparten av alle amerikanere har nå en negativ oppfatning av henne, og førti prosent misliker henne sterkt, skriver The Washington Post. Flere republikanere, deriblant tidligere forsvarsminister Colin Powell, har oppgitt valget av Palin som en viktig grunn til at de ikke kan stemme på John McCain.

Nå har visepresidentkandidaten begynt å opponere mot de strenge tøylene kampanjen har hatt på henne.

«Republikanere i Palins omgangskrets sier at hun har bestemt seg for å slutte å høre på rådgiverne sine», skriver politico.com.

Palin mener det er den klossete måten hun ble introdusert for det nasjonale publikum som har skylden for hennes negative image, skriver politico.

Og Palins tilhengere mener McCains rådgivere gir visepresidentkandidaten skylden for en valgkamp de selv har bommet på.

— Disse folkene vil prøve å rive henne i fillebiter etter at valget er over for å skyve fra seg skylden, sier en anonym kilde til politico.

Palin har den siste uken vært tydelig i sitt brudd med den tildelte rollen som taus heialeder. Hun gir nå intervjuer i fleng, og på en flyplass i Colorado marsjerte hun demonstrativt bort til pressekorpset og begynte å svare på spørsmål, mens informasjonsrådgivere febrilsk forsøkte å stoppe seansen.

Palin har dessuten kritisert McCain-kampanjens strategi når det gjelder såkalte robocalls (automatisert telefonreklame), og har sagt at de burde bringe Barack Obamas prest Jeremy Wright tilbake i søkelyset, noe McCain selv har forbudt. (Enkelte kommentatorer mener Wright muligens vil dukke opp denne uken, i et siste forsøk på å snu trenden mot Obama.)

Visepresidentkandidaten er også etter sigende rasende fordi hun er blitt latterliggjort for den nye, dyre garderoben sin. McCain-kampanjen har brukt over 150.000 dollar på nye klær til Palin. Men hun fikk ifølge politico.com klærne levert på et hotellrom i Minneapolis, og hadde ingen anelse om hva de kostet.

Talent for politikk

Minimytteriet til Palin har fått amerikansk media til å spekulere høylytt om visepresidentkandidatens fremtidige motiver. Mange mener dette valget allerede er tapt, og at hun nå er en naturlig kronprinsesse for partiet, til tross for at hun skaper sterk splid.

For om Sarah Palin skaper negative reaksjoner, er hun også ekstremt populær. Hun trekker enorme menneskemengder til sine valgmøter, mange flere enn hovedkandidaten McCain. Og hun dominerer i media. Det er viktig politisk kapital.

I et intervju denne uken ble hun spurt rett ut: Hvis du taper dette valget, kommer du da tilbake som presidentkandidat i 2012?

Palin smilte, og svarte at hun nå var konsentrert om de neste to ukene.

Men i media går spekulasjonen heftig.

— Sarah Palin er en ekstremt talentfull politiker. Når hun vet hva hun snakker om, eller når hun i alle fall vet nok til å late som, har hun meget stor appell, skriver Marc Ambinder i magasinet The Atlantic.

— Med republikanerne helt ute av maktbildet de neste fire årene, og president Obama sannsynligvis styrende over store dyre sosialprogrammer, vil republikanerne kjøre en antistatlig, anti-Washington-kampanje som Palin er perfekt for.

Selv om McCains rådgivere etter at valgkampen er over vil sladre om Palins sjokkerende uvitenhet, kommer dette bare til å bli rapportert i media som republikanerne ikke stoler på, og vil bli avskrevet som elitistiske angrep, skriver Jonathan Chait i The New Republic.

Ved å antyde at hun er uenig med McCains avgjørelse om å ikke bruke pastor Wright, tar Palin allerede side med McCains kritikere innen partiet, skriver Chait.

— De som mener kampanjen vil feile fordi McCain er for soft, og for opptatt av å få pressekorpsets velsignelse, og for ideologisk til å angripe Obama skikkelig.

Lang ambisjon

Palin 2012 er sannsynligvis ikke noe nytt, verken i Alaska-guvernørens eget hode eller i det republikanske partiet.

I en mye omtalt artikkel i The New York Times i helgen sier McCains rådgivere at de hadde fulgt med henne lenge, og anså henne som et stort talent.

Det var kampanjesjef Steve Schmidt som til slutt overtalte McCain til å plukke Palin, uten at presidentkandidaten hadde møtt henne mer enn én tilfeldig gang i januar. De hadde ikke gjort skikkelig bakgrunnssjekk på henne. En rådgiver innrømmer anonymt i artikkelen at de ikke ante hvilket kunnskapsnivå Palin hadde.

Palins tilhengere sier nå at hun ble kastet for tidlig ut på den nasjonale scenen og håndtert dårlig av McCains team. Om fire år vil hun være testet og oppdatert på viktige temaer, skriver Ambinder.

— Hun er den mest opplagte kandidaten, skriver han.

Allerede da Palin bestemte seg for å stille til guvernørvalg for tre år siden, begynte venner å mistenke henne for å stile helt mot toppen.

Adele Morgan, en barndomsvenninne fra Wasilla, sier til New York Times at hun spurte Palin:

— Kommer du til å stille til presidentvalg også? Hva er det egentlig du tenker her?

Palin «smilte det bredeste smilet sitt og trakk på skuldrene».

— Hun svarte: vel, jeg vet ikke. Vi får se.

Vil Sarah Palin bli en god president? Si din mening i kommentarfeltet!

GÅR EGNE VEIER? Sarah Palin har allerede begynt å tenke på valgkampen mot Barack Obama om fire år, hevdes det nå i mange amerikanske medier. Foto: Marita Aarekol

Publisert: