Millioner trues av sult i Øst-Afrika

Tørke har ført til at 11 millioner mennesker i Somalia, Etiopia og Kenya risikerer å sulte, advarer Røde Kors. Kenya kaller tørken en nasjonal katastrofe.

Publisert:

KRISE: Tørke har ført til at over 11 millioner mennesker i Somalia, Etiopia og Kenya risikerer å sulte, opplyser Røde Kors og Røde Halvmåne. Her venter nyankomne flyktninger utenfor en flyktningeleir i utkanten av Dadaab, øst i Kenya, 100 kilometer fra grensen til Somalia. Foto: Jerome Delay / AP / Scanpix

NTB

– Dette er den verste situasjonen vi har opplevd i regionen siden 2011, sier regiondirektør Fatoumata Nafa-Traore i Det internationale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC).

Situasjonen er verst i Somalia, der nesten 40 prosent av befolkningen er avhengig av en eller annen form for humanitær hjelp. Flere personer har allerede dødd av sult nord i landet, ifølge IFRC.

Regnet har uteblitt, og avlingene har sviktet. Krigen mellom islamistgruppen al-Shabaab og regimet i Mogadishu gjør det svært vanskelig å nå frem med hjelp mange steder.

Kritisk for barna

Redd Barna melder at titusener av somaliere har forlatt hjemmene sine i et forsøk på å skaffe seg mat, vann og beitemarker. Selv kamelene har begynt å dø som følge av tørken.

Om lag 71.000 barn er allerede alvorlig feilernært og risikerer å dø, mens over 360.000 barn under fem år er akutt feilernært, ifølge Redd Barna.

FN utstedte et varsel tidligere i februar om at Somalia kan bli rammet av en sultkatastrofe. Der gikk det frem at så mange som 6 millioner mennesker risikerer akutt matmangel.

I 2011 døde så mange som 260.000 mennesker av sult i Somalia, og FN frykter at landet nå kan stå overfor en tilsvarende katastrofe.

Flykter fra tørken

I Etiopia forverres krisen av at mange somaliere strømmer over grensen etter å ha flyktet fra tørken i hjemlandet. Også Kenya er rammet av tørke, og der har mange mistet beitedyrene sine.

Kenyas president Uhuru Kenyatta erklærte fredag at tørken er en nasjonal krise. Han oppfordret verdenssamfunnet til å bidra med hjelp, og advarte folk mot å prøve å bruke krisen til å berike seg selv.

I fjor førte værfenomenet El Niño til tørke i store områder øst og sør i Afrika. Men selv om El Niño nå er over, har tørken vedvart i Øst-Afrika.

Tørke rammer deler av Øst-Afrika oftere enn før, og forskere frykter at klimaendringene bidrar til å forverre situasjonen.

Publisert: