Etterforsker høyreekstremt motiv for drapet på Cox

Britisk politi konsentrerer seg om den mistenktes angivelige bånd til høyreekstremisme i etterforskningen av motivet for drapet på Labour-politikeren Jo Cox.

Publisert Publisert

HEDRER OFFERET: En kvinne legger fredag ned blomster ved fotografiet av Jo Cox som er plassert utenfor Parlamentet i London etter drapet. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTB scanpix

  • NTB

— Dette ser ut til å være et isolert, men målrettet angrep på Jo, sier fungerende politimester Dee Collins i West Yorkshire til pressen fredag.

Britisk antiterrorpoliti bistår i etterforskningen, opplyser hun og påpeker at også 52-åringens psykiske helse er et klart etterforskningsspor. I jakten på motivet prioriterer politiet å etterforske meldingene om at den mistenkte har forbindelser til høyreekstremister.

Legespesialister har bestemt at den mistenkte mannen både kan fengsles og avhøres av drapsetterforskerne.

52-åringen ble pågrepet kort tid etter at Jo Cox ble angrepet torsdag ettermiddag.

Den 41 år gamle politikeren og parlamentsmedlemmet ble knivstukket og skutt på åpen gate i sin egen valgkrets i landsbyen Birstall i Nord-England tidlig torsdag ettermiddag. Hun kom fra et møte med velgere i det lokale biblioteket. Cox døde på sykehuset kort tid etterpå.

Sjeldent samhold

Den britiske statsministeren David Cameron oppfordret til mer toleranse da han fredag ettermiddag mintes den drepte Labour-politikeren.

I et sjeldent eksempel på politisk samhold kom Cameron og Labours partileder Jeremy Corbyn til åstedet, side ved side. Begge la ned blomster, slik så mange andre hadde gjort før dem.

— Der vi ser hat, der vi ser splittelse, der vi ser intoleranse må vi drive det bort, sa statsministeren.

Fredag ble det kjent at Cox hadde fått trakasserende meldinger i tiden før drapet.

Ifølge avisen The Times var politiet i ferd med å forberede ekstra sikkerhet rundt 41-åringen da hun ble drept.

De to største britiske partiene har nå oppfordrer alle sine parlamentsmedlemmer om å ta kontakt med politiet for å få en vurdering av egen sikkerhet.

Profilert tilhenger

Cox var en profilert og sterk tilhenger av fortsatt EU-medlemskap.

Drapet kaster nå en mørk skygge over valgkampen. Midt i sjokket er konsekvensene vanskelige å spå.

— Det er for tidlig å si før vi vet hva som var motivet bak dette, sier Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder om hvordan ugjerningen vil påvirke britene fram mot EU-avstemningen på torsdag.

— Men Cox var en sterk EU-tilhenger, så hvis dette angrepet handler om det, hvis etterforskningen viser at dette var politisk motivert, kan det få direkte påvirkning på hvordan valgkampen drives, sier han til NTB.

Både ja- og nei-siden har foreløpig bestemt at de innstiller sine hovedaktiviteter også lørdag.

Jo Cox ble valgt inn i Parlamentet for Labour i fjor. Hun tilhørte venstresiden i partiet, og var blant annet kjent for sin kamp for flyktningers rettigheter og mot britisk krigføring i Syria.

Publisert