Fem skutt og drept av politiet etter nytt bilangrep sør for Barcelona i natt

Fem antatte angripere ble drept av politiet da de kjørte en bil inn blant folk i havnebyen Cambrils natt til fredag.

Publisert:

CAMBRILS: Flere personer skal ha forsøkt å kopiere torsdagens angrep i Barcelona ved å kjøre en bil inn på en gågate i byen havnebyen Cambrils natt til fredag. Bilen veltet, og fem personer som befant seg i den, ble skutt av politiet. Foto: Emilio Morenatti / Scanpix

De drepte skal ha forsøkt å kopiere angrepet i Barcelona og hadde bombebelter med seg. Havnebyen Cambrils ligger rundt ti mil sørvest for Barcelona, der et bilangrep drepte minst 13 personer torsdag.

En kvinne som ble såret under angrepet i Camblils, døde senere av skadene, meldte det catalanske politiet på twitter fredag formiddag.

Angrepene i de to spanske byene følger samme mønster og har en klar forbindelse med hverandre, sier katalanske myndigheter.

I tillegg knyttes en huseksplosjon i byen Alcanar til bilangrepene.

Fredag morgen melder El Pais at nok en person er pågrepet i forbindelse med terrorangrepet. Personen ble pågrepet i Ripoll, ti mil nord for Barcelona.

De første ofrene er identifisert

Catalonias innenriksminister Jouaquin Forn sier til radiostasjonen RAC 1 at angrepet i Cambrils er utført på samme måte som det i Barcelona åtte timer tidligere.

– Det er en forbindelse, sier Forn til radiostasjonen fredag morgen, men gir ingen nærmere detaljer om hva som knytter de to angrepene sammen.

Fredag morgen var status at 13 mennesker ble drept og over 100 ble såret i bilangrepet i Barcelona. Tilstanden er kritisk for 15 og alvorlig for ytterligere 23, og det er ventet at dødstallet kan stige.

Det er minst 24 nasjonaliteter blant de drepte og sårede, inkludert personer fra Spania, Frankrike, Tyskland, Nederland, Algerie, Argentina, Venezuela, Belgia, Australia, Ungarn, Peru, Romania, Irland, Hellas, Cuba, Makedonia, Italia og Kina.

Så langt er tre tyskere, to italienere og en belgier bekreftet drept.

Ifølge Utenriksdepartementet er det så langt ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet.

LA RAMBLA: Angrepet i havnebyen Cambrils natt til fredag er knyttet til angrepet på La Rambla i Barcelona torsdag, melder katalanske myndigheter. Foto: SERGIO PEREZ / REUTERS

Få timer mellom de to bilangrepene

Den øvre delen av La Rambla bærer fortsatt preg av torsdagens terrorhandling, der en hvit varebil sikksakket nedover midtrabatten for å treffe flest mulig mennesker.

Bare timer senere kom meldinger om et nytt angrep. Fem menn i en Audi A3 forsøkte seg på en lignende terrorhandling i havnebyen Cambrils, men ble skutt og drept av politiet.

– Vi jobber ut fra en teori om at det er snakk om et nytt angrep. Vi har skutt de antatte gjerningsmennene, opplyste katalansk politi på Twitter.

Lokale medier har flere detaljer. Bilen skal ha blitt stanset i en kontroll, men forsøkte å komme seg unna. Under flukten siktet bilføreren på fotgjengere, men traff bare noen få. Med politiet i hælene veltet bilen, og de fem ble skutt og drept da de forsøkte å flykte. Katalanske myndigheter opplyste fredag at de fem drepte i Cambrils var utstyrt med falske bombebelter.

Seks sivile og en politimann ble såret i Cambrils. En av de sivile døde senere av skadene.

IS har via nettavisen Amaq tatt på seg skylden for angrepene.

Knyttes til eksplosjon i bolighus

Mannen som kjørte den leide varebilen i Barcelona, er stadig på frifot, mens to andre personer er arrestert, en fra den spanske enklaven Melilla i det nordlige Afrika og en fra Marokko. Politiet har ikke sagt noe om deres rolle i terroraksjonen. De to ble pågrepet i byene Ripoll og Alcanar. Ingen av de to har tidligere tilknytning til terror.

I Alcanar var det onsdag kveld en gasseksplosjon som politiet gransker nærmere. En hus ramlet sammen og en person mistet livet i denne hendelsen. Beboerne i huset mistenkes for å ha forsøkt å konstruere en bombe ved hjelp av gassflasker.

CAMBRILS: Bare få timer etter angrepet på La Rambla i Barcelona, ble det forsøkt gjennomført et nytt angrep i havnebyen Cambrils rundt ti mil lenger sørvest. Foto: REUTERS

Jakter flere gjerningsmenn

Den katalanske politisjefen Josep Trapero sier at det øyensynlig ikke er noen forbindelse mellom terrorhandlingene på La Rambla og en episode der politiet skjøt og drepte en mann som stakk av fra en kontrollpost.

Hovedgaten La Rambla i Barcelona ble fredag formiddag åpnet igjen, etter å ha vært stengt siden terrorangrepet. Det meldes om masse politi i gatene og streng overvåking av biler og fotgjengere.

En del områder er fortsatt avsperret. Politiets etterforskere er langt fra ferdig, og det er et omfattende oppryddingsarbeid som må gjøres i gatebildet. Knust glass, blodspor, opprevne klær og ødelagte barnevogner må fjernes.

Politiet gjennomsøker fortsatt gater og oppganger på jakt etter flere gjerningsmenn.

BILANGREP: Den hvite varebilen som torsdag ble brukt i angrepet på La Rambla, taues vekk. Foto: SERGIO PEREZ / REUTERS

Drepte og sårede fra 24 land

Spanias statsminister Mariano Rajoy dro straks til Barcelona da nyheten om angrepet spredte seg.

– Vi står sammen i sorgen. Og vi er fast bestemt på å overvinne dem som vil knuse våre verdier og vår måte å leve på, sa Rajoy i en direktesendt fjernsynstale. Han har kunngjort tre dagers landesorg.

De drepte og sårede kommer fra 24 land, en gjenspeiling av at Barcelona er et av verdens fremste turistmål. La Rambla er rangert høyt blant de aller mest kjente avenyer, på linje med Champs Elysee og Fifth Avenue.

Det franske utenriksdepartementet opplyser at 26 franske statsborgere er blant de sårede, ifølge Reuters er det alvorlig for elleve av dem.

Publisert: