Tre drept under opptøyer i Tunis

Demonstranter prøver å storme den amerikanske ambassaden i Tunisia.

TUNISIA: Demonstranter utenfor den amerikanske ambassaden i Tunis fredag ettermiddag. SCANPIX

svp://28189

Minst tre personer er drept og 28 såret under uroen ved USAs ambassade i Tunis, ifølge et tunisisk nyhetsbyrå. For to av de sårede er tilstanden kritisk, ifølge nyhetsbyrået, som siterer landets helsedepartement. Det er ikke kommet opplysninger om hvem ofrene er.

Flere hundre tunisiere deltok i demonstrasjonen fredag ettermiddag, og enkelte av dem tok seg inn på ambassadeområdet.

Like etter brøt det ut en voldsom brann som førte til at tykk, svart røyk veltet opp og dekket himmelen over ambassaden. Ifølge AFP var brannen lokalisert til ambassadens parkeringsplass.

Les også

Mannen bak den islam- kritiske filmen er avslørt

Les også

Fire pågrepet etter Libya-angrepet

Demonstranter satte også fyr på en amerikansk skole, som ligger like ved. Den var stengt da brannen startet fredag ettermiddag.

Tunisisk politi avfyrte tåregass og skjøt mot demonstrantene, som kastet stein tilbake mot politiet. En politimann opplyser at enkelte demonstranter kastet bensinbomber. De satte også fyr på flere trær ved ambassaden. I tillegg skal flere vinduer på innsiden av ambassadeområdet ha blitt knust.

Ambassaden ligger i en forstad til Tunis.

To personer drept i Sudan

Det er traileren til filmen «Innocence of Muslims», som er blitt lastet opp på Youtube og dubbet til arabisk, som denne uken har skapt store protester i en rekke muslimske land. Protestene begynte tirsdag, da det amerikanske konsulatet i Benghazi ble stormet og fire amerikanere drept. En av dem var USAs ambassadør til Libya, Chris Stevens.

Også andre steder har opptøyene etter filmen eskalert, blant annet i Sudan, Jemen, Gaza, Egypt og Libanon.

Ved demonstrasjonene ved USAs ambassade i Sudan skal minst to personer ha mistet livet. Den ene demonstranten ble påkjørt av en politibil, mens den andre ble funnet død inntil muren som omringer ambassadeområdet, opplyser lokale kilder og en reporter fra AFP. Det er uvisst hvordan den siste demonstranten døde.

Flere demonstranter greide å ta seg inn på ambassadeområdet, der vakter skjøt varselskudd for å skremme dem bort. Etter en times tid kunne ambassaden melde at alle var jaget bort.

LIBANON: Demonstrantene løfter flagg med påskriften «det er ingen Gud uten Allah, og Muhammed er hans profet». SCANPIX

GAZA: Demonstranter brenner det amerikanske flagget og en dukke som trolig skal forestille president Barack Obama. SCANPIX

— De er kastet ut. De kom ikke langt, sier en talsmann.

Han føyer til at ingen ansatte ved ambassaden er blitt skadd under urolighetene.

Ambassaden ligger utenfor hovedstaden Khartoum, og tidligere på dagen hadde tusenvis av mennesker ankommet området i busser og biler. Flere demonstranter skal ha hoppet over muren rundt ambassaden, og det ble hørt skudd fra innsiden av området. Demonstrantene startet også flere små branner på en plass i nærheten av bygningen.

I et forsøk på å hindre at de nådde fram til ambassaden, avfyrte sikkerhetsstyrkene tåregass.

«Død over USA, død over Israel»

Tidligere fredag ble både den britiske og den tyske ambassaden i Khartoum angrepet av rundt 5000 demonstranter, skriver Sky News. De kom seg først inn på den tyske ambassaden, der de skal ha tatt ned det tyske flagget og heist et svart, islamsk flagg over ambassadebygningen, samt knust vinduer og startet en brann ved hovedinngangen

Politiet brukte tåregass for å fjerne demonstrantene, som så skal ha tatt seg videre til den britiske ambassaden i nærheten. Britiske myndigheter bekrefter fredag ettermiddag at det pågår en demonstrasjon utenfor deres ambassade i Khartoum, og at politiet er på stedet.

Også i Egypt og den palestinske byen Gaza skal det foregå voldsomme demontrasjoner. Al Jazeera skriver at demonstrantene i Gaza skal ha ropt «død over USA, død over Israel».

USAs forsvarsdepartement Pentagon har sendt marinesoldater til Jemen som svar på uroen de siste dagene. De 50 soldatene tilhører en antiterrorgruppe og skal bidra til å sikre USAs ambassade i Jemen.

Ifølge en talsmann for Pentagon befant de seg allerede fredag på bakken i landets hovedstad Sana.

Torsdag forsøkte demonstranter flere ganger å storme ambassaden. Fire demonstranter ble skutt og drept, og over 30 ble såret. Pentagon opplyser at soldatene blir sendt av gårde både som en reaksjon på det som har skjedd og som et «forebyggende tiltak».

«Vi er alle sammen Bin Laden»

I Tripoli nord i Libanon skal en person være drept og minst 25 såret i demontrasjoner mot den antimuslimske filmen. Sammenstøtet mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter skjedde da demonstranter forsøkte å storme et regjeringsbygning, opplyser en sikkerhetskilde.

Demonstrantene kastet tidligere stein mot politiet, og i alt tolv medlemmer av sikkerhetsstyrkene skal ha blitt såret. Demonstranten som døde, ble truffet av et skudd, men omstendighetene er ellers uklare.

— Muslimer, grip til våpen og kom til profetens hjelp! Drep Obama! Drep amerikanerne! ropte islamistene ifølge en AFP-reporter på stedet.

Les også

Frykter ny protestbølge etter fredagsbønnen

Demonstrantene bar på en tøydukke som skulle symbolisere USAs president med et rep rundt nakken.

— Obama, vi er alle sammen Bin Laden, ropte de.

— Muslimer, spreng ambassadene, drep amerikanerne, lød ropene fra demonstranter som bar på Koranen, muslimenes hellige bok.

I India har flere hundre muslimske demonstranter kastet stein og knust vinduer på USAs konsulat i byen Chennai. 86 personer er pågrepet.

Ifølge politiet forsøkte demonstrantene å ta seg inn i konsulatet, men de ble stanset før de kom så langt. Demonstrantene satte også fyr på det amerikanske flagget og en dukke som skulle forestille president Barack Obama.

TUNISIA: Demonstranter utenfor den amerikanske ambassaden i Tunis fredag ettermiddag. SCANPIX

SUDAN: Demonstranter utenfor den tyske ambassaden i hovedstaden Khartoum. SCANPIX

JEMEN: Demonstranter utenfor den amerikanske ambassaden i Sana. SCANPIX

EGYPT: Demonstrant kaster stein mot blokkene som stenger gaten til den amerikanske ambassaden. SCANPIX

svp://28189