- Terrorfare på kort sikt

Drapet på bin Laden er en enorm seier for president Barack Obama, mener PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken. Men drapet vil føre til mer terror på kort sikt, tror han.

sy5cb1c2.jpg SCANPIX

NTB

— Obama kan nå endelig vise til en viktig seier i etterkant av 11. september. Al-Qaida mister en viktig, samlende leder, så politisk betyr dette mye for nettverket. Det er også symbolsk sett en kjempeseier for USA og resten av verdenssamfunnet i krigen mot terror, sier lederen for fredsinstituttet PRIO til NTB.

Når det gjelder al-Qaidas evne til å gjennomføre terror, mener Harpviken det er mer usikkert hva drapet vil bety.

— Mye av tiden etter 11. september 2001 har al-Qaida brukt til å omstille seg til å bli mindre avhengig av en sentral ledelse, og å styrke sin evne til å gjennomføre terror gjennom celler som sjelden eller aldri kommuniserer med sin ledelse, sier han.

Terrorfare

PRIO-direktøren er overbevist om at drapet på bin Laden i det lange løp vil være positivt for verden, selv om vi på kort sikt må forberede oss på terrorangrep.

— Vi må nok vente at faren for terror i de neste ukene og månedene blir ganske stor. Samtidig vil jeg legge vekt på at det er på kort sikt. Mulighetene for at dette skal være veldig positivt på lang sikt, er store. Det er litt avhengig av hvordan USA og Obama presenterer det, sier han.

Harpviken mener nattens Obama-tale var nøye gjennomtenkt i så måte.

— Han er jo, i motsetning til sin forgjenger, en mester i å tale til flere mottakere, påpeker han.

Obama har ifølge Harpviken slitt med å få gjennomslag for å se kampen mot terror, og ikke minst krigene i Pakistan og Afghanistan som en politisk kamp.

— Hans generaler har ønsket å håndtere dette militært. Men nå gir dette Obama et handlingsrom som han vil forsøke å gripe, og skulle han få gjennomslag for det, vil det for eksempel være langt mer legitimt å gå i politisk dialog med Taliban i Afghanistan. Båndene mellom Taliban og al-Qaida har vært sterkest på ledernivå, derfor vil det være lettere å oppnå dialog med Taliban nå som bin Laden er ute av bildet, understreker Harpviken.

Martyr

Han tror det er stor enighet om at drapet på Osama bin Laden var riktig. Al-Qaida-lederen vil utvilsomt få martyrstatus i en del kretser, men hvor store kretser det blir, kan påvirkes av USA og Obama.

Det som kan oppfattes som betenkelig, er at USA tok seg så pass store friheter i Pakistan. Det kan bli noen tøffe diskusjoner mellom Pakistan og USA. Men Harpviken mener det er svært mye som tyder på at det finnes utro tjenere i den pakistanske sikkerhetstjenesten, siden bin Laden ble funnet i nærheten av hovedkvarteret til Pakistans krigsskole.

— Obama var raskt ute med å presisere at han hadde snakket med Pakistans president etter operasjonen, som var gjennomført av amerikanske spesialstyrker. Skulle det komme noe kritikk mot at USA tok seg til rette på pakistansk jord, er suksessen likevel så overveldende at den snakker for seg selv, sier PRIO-direktøren.

- Svekket

Terrorforsker Brynjar Lia er ikke i tvil om at al-Qaida er svekket som følge av drapet på nettverkets leder Osama bin Laden.

Bin Laden ble funnet og drept av amerikanske styrker i byen Abbottabad i nærheten av Pakistans hovedstad Islamabad søndag.

— Jeg tror det betyr en svekkelse av al-Qaida, i hvert fall for al-Qaida som overordnet enhet, sier Lia, som jobber ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

— Det er ikke sikkert at det betyr veldig mye for enkelte lokalavdelinger, der lokal dynamikk og lokale lederskikkelser betyr mye mer, men for ideen al-Qaida, for bevegelsen og for dens ideologiske appell tror jeg bin Ladens død har mye å si, sier den erfarne terrorforskeren til NTB.

— Han har vært ikonet til al-Qaida i alle disse årene. Han var grunnleggeren av al-Qaida og har vært den drivende kraften bak al-Qaida hele tiden. Selv om han ikke har styrt organisasjonen veldig «hands on» de siste årene, er det klart at han var veldig betydningsfull for al-Qaida, sier Brynjar Lia.

TERROREKSPERT: PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken SCANPIX