Tror E. coli-gåten kan være løst

Lokalt dyrkede bønnespirer kan være smittekilden til den livsfarlige E. coli-bakterien som har rammet mange tyskere, mener tyske landbruksmyndigheter.

Publisert:

FARLIG: Et utbrudd av E. coli-bakterien har tatt mange liv i Europa den siste tiden. Foto: Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH

NTB

Bønnespirer som er dyrket i Niedersachsen, er blitt identifisert som den sannsynlige årsaken til utbruddet, ifølge landbruksminister Gert Lindemann i den tyske delstaten.

Han advarer nå folk mot å spise bønnespirer og også andre typer spirer.

Gert Hahne, som er talsmann for departementet, sier offisielle testresultater ennå ikke uomtvistelig har bevist at bønnespirene fra Niedersachsen har skylden for utbruddet, men at alle indikasjoner peker mot at de er årsaken.

Mer bekreftende testresultater vil bli lagt fram mandag.

Samme leverandør

Ifølge Lindemann har alle de som er blitt smittet, spist mat som kan spores tilbake til en leverandør i Uelzen-regionen.

— Når vi ser på handelen fører den alltid tilbake til denne produsenten. Slik vi ser det, er dette den mest konkrete kilden, sa Lindemann på en pressekonferanse i byen Hannover søndag kveld.

Tyske myndigheter skal ha vært i stand til å spore temmelig nøyaktig hvor spirene kommer fra, og det berørte selskapet i Uelzen er nå stengt.

Varer fra produsenten i Uelzen skal blant annet ha blitt levert til delstatene Hamburg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern, Hessen og Niedersachsen.

Lübeck, Bochum og Lüneburg er blant byene som er rammet.

For et par år siden forårsaket nettopp bønnespirer en alvorlig E. coli-epidemi i Asia.

Ingen beskjed

Mattilsynet i Norge har foreløpig ikke mottatt noen offisiell melding om de siste testresultatene fra tyske myndigheter.

— Vi må bare avvente en melding fra tyske myndigheter. Det er vanskelig å si om dette kan være en vare som er importert til Norge, sier pressevakt hos Mattilsynet, Sveinung Grande, til NTB.

22 mennesker fra ulike europeiske land har hittil mistet livet på grunn av E. coli-utbruddet, mens 2.153 personer er meldt smittet

627 av disse har utviklet en sjelden komplikasjon som kan medføre nyresvikt, melder nyhetsbyrået AP.

Mennesker i tolv ulike land, blant dem Danmark, blitt syke av E. coli-bakterien. Alle disse tilfellene kan spores til reiser i Tyskland. Langt de fleste tilfellene er meldt i Nord-Tyskland.

Publisert: