Danmark innfører obligatorisk barnehage for ettåringer fra utsatte bydeler

Familier i såkalte gettoområder i Danmark blir nødt til å sende sine barn i barnehage fra de er ett år såfremt de ikke deltar i et annet dagtilbud.

Publisert: Publisert:
NTB

Den borgerlige mindretallsregjeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti inngikk mandag en avtale som innebærer at ettåringene skal være i barnehage i 25 timer i uka og motta et såkalt læringstilbud.

Målet er å sikre at barna «lærer dansk og danske verdier og tradisjoner». Hvis barna ikke møter opp, mister familiene barnetrygden.

– Hvis man vokser opp i et parallellsamfunn og ikke har kjennskap til danske verdier, så skal man lære dem. De første 1.000 dagene er de viktigste i et barns liv, sier barne- og sosialminister Mai Mercado.

Læringstilbudet skal bestå av for eksempel høytlesning og sangleker. Målsettingen er også å gi barn fra utsatte boligområder like forutsetninger som andre barn når de starter på skolen.

I dag kan barn i Danmark tvinges til å gå i barnehage fra de er tre år, og dette gjelder for barn fra alle slags boligområder. Ettårsregelen vil kun gjelde for barn i områder som er blitt definert som såkalte gettoområder.

Publisert: