Tyskland innrømmer at landet ikke når klimamål

Regjeringen i Tyskland erkjenner at landet trolig ikke når målet om 40 prosents kutt i klimautslippene innen 2020.

Publisert: Publisert:

BRUNKULL: Et område med en nedlagt brunkullgruve i nærheten av byen Grossräschen i Tyskland på et bilde fra 2012. Foto: AP/NTB scanpix (illustrasjonsfoto)

NTB

– Det smerter meg å måtte fortelle dere at vi vil bomme på målene vi satte for 2020, sa miljøminister Svenja Schulze under et klimamøte i Berlin mandag.

Innrømmelsen kom ikke som noen stor overraskelse. Eksperter har lenge advart om at Tyskland ikke er i rute. Da Kristendemokratene og Sosialdemokratene lå i regjeringsforhandlinger i vinter, meldte flere medier at partiene var blitt enige om å gi opp klimamålet.

SMERTELIG: Miljøminister Svenja Schulze sier det smerter henne å erkjenne at Tyskland ikke når klimamålet for 2020. Foto: AP/NTB scanpix

Målsettingen innebar et utslippskutt på 40 prosent sammenliknet med nivået i 1990. I stedet ligger det nå an til at kuttet vil bli på 32 prosent.

Dermed må innsatsen trappes opp hvis landet skal nå målet om 55 prosents kutt i 2030.

Schulze understreker at alle sektorer og næringer må bidra, og hun peker spesielt på transport.

– Det er her det har skjedd minst, sa hun på møtet i Berlin hvor representanter fra en rekke land var samlet for å forberede det store klimamøtet i Polen i desember.

I Norge har ikke klimautslippene sunket i det hele tatt sammenliknet med nivået i 1990. I stedet har de steget 3 prosent. Store utslippskutt i industrien er blitt «spist opp» av en enda større utslippsvekst i oljenæringen.

Publisert: