Krisepsykolog om Thailand-redning: Guttene kan få psykiske lidelser

Det er uvisst hvor lenge guttene i Thailand vil sitte i grotten. At barn havner i en så krevende situasjon kan få langvarige psykiske følger, ifølge psykolog.

VARMETEPPER: Guttene i grotten har fått varmetepper og sitter her sammen med en dykker som har kommet inn til dem. Guttene sier de har det bra, men det er uvisst når de kan komme ut. AP / NTB scanpix

Thailandske myndigheter publiserte onsdag morgen, elleve døgn etter at guttene ble innesperret, to nye videoer fra innsiden av den delvis oversvømte grotten. I en av videoene presenterer guttene, som er mellom 11 og 16 år, seg en etter en, før de forteller at de er friske. Ved sin side har de sin 25 år gamle trener.

Mot slutten av videoen sier en av guttene at han ble glemt bort i introduksjonsrunden, noe som fører til latter inne i grotten. Utenfor grotten har foreldre og pårørende samlet seg, og flere har sett videoklipp av sine barn, ifølge TT.

– Han har blitt tynnere, sier en mor når hun ser sin egen sønn, men legger til at hun er glad for at han nå er sammen med lagkamerater og treneren sin.

FRISKE: Thailandske myndigheter publiserte onsdag morgen to nye videoer fra innsiden av den delvis oversvømte grotten. I en av videoene presenterer guttene seg en etter en, før de forteller at de er friske. AP / NTB scanpix

Har bursdagskake klar

En annen av guttene fylte 16 år 23. juni, samme dag fotballaget hans ble innesperret. Gutten skulle den kvelden overraskes av familien med middag og bursdagskake, men han kom aldri hjem.

– Kaken ligger fortsatt i kjøleskapet. Det er stille hjemme. Det var ikke ment å bli sånn, sier guttens søster til AFP. Familien våknet imidlertid til optimisme onsdag etter at de så muntre videoklipp av sønnen i grotten.

– Det er veldig godt å se at han er trygg. Jeg vet at han vil klare seg, sier guttens mor.

Frykter psykiske lidelser

Redningsmannskaper fant laget 2. juli, men sliter med å få dem ut på grunn av oversvømmelser og store regnmengder.

Konsekvensene av at barn sitter isolert i mørket så lenge, kan være store, mener krisepsykolog Atle Dyregrov ved Senter for krisepsykologi.

– I slike situasjoner kan barn få fremtidspessimisme, miste troen på at de skal vokse opp og få posttraumatiske plager, som frykt for gjenopplevelser, sier Dyregrov til NTB.

INNESPERRET: Fotballaget bestående av gutter mellom 11 og 16, i tillegg til deres 25 år gamle trener, har sittet innesperret i en grotte siden 23. juni. Et møysommelig redningsarbeid har siden blitt iverksatt. AP / NTB scanpix

– De voksne må ta ansvar

Den voksne treneren er nødt til å mobilisere samhold i gruppen, ifølge psykologen. Gjennom rutiner som samtaler, aktiviteter og quizer kan guttene redusere ventetiden og vedlikeholde et fellesskap.

Likevel tror krisepsykologen at enkelte psykiske plager er uunngåelige når barn havner i en så krevende situasjon.

– Jeg tipper at de fleste av dem vil sove med lyset på fordi de nå trolig utvikler en frykt for mørket. I tillegg kan store mengder vann være noe de må tilvennes på nytt, sier han.

Trener på dykking

Onsdag morgen opplyser thailandske myndigheter at guttene har hatt på seg dykkemasker som del av opptreningen de trolig skal gjennom. Samtidig opplyser redningsmannskaper at det ikke er sikkert at alle 13 blir hjulpet ut samtidig.

– Vi vil evaluere guttenes tilstand hver dag. Hvis en av dem er 100 prosent klare, kan han komme ut. Vi skal ta vare på dem som om de var våre egne barn, sier guvernør i den aktuelle regionen, Narongsak Osottanakorn.

Samtidig jobber thailandske myndigheter og den amerikanske marinejegerstyrken Navy SEAL med å føre inn en fiberoptisk internettkabel til stedet der fotballaget er innesperret.

SAMLET: Familiemedlemmer av de 12 fotballguttene har samlet seg utenfor grotten og ser videoklipp av guttene i grotten i Mae Sai i Nord-Thailand. AP / NTB scanpix

Råd fra Chile

Fotballagets primærbehov som mat og medisiner er dekket, men nå er det viktig å holde moralen og humøret oppe, sier andre som har opplevd å sitte innesperret under bakken i lengre tid, blant andre tidligere chilenske gruvearbeidere.

– Det er forferdelig for dem fordi de er unge, og jeg tror de vil trenge styrke for å komme ut av grotten like hele, sier chilenske Omar Reygadas til AP, som i 2010 var en av 32 gruvearbeidere som satt innesperret i 69 dager.

Chileneren minnes at tro, bønn og humor fikk han og hans medarbeidere gjennom den mentale belastningen da de satt fast.

– De thailandske guttene burde ikke være skamfulle over å være redde, fordi vi var redde selv. Våre tårer rant, selv som voksne menn, sier Reygadas.

NAVY SEAL: Thailandske redningsmannskaper får assistanse av den amerikanske marinejegerstyrken Navy Seal i kampen om å redde de 12 unge guttene fra grotten i Thailand. AP / NTB scanpix