Russland: Internasjonal støtte til Guaidó vil føre til blodbad i Venezuela

Russland mener den internasjonale støtten til Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó, som har utropt seg selv til president, kan utløse et blodbad i landet.

Det har brutt ut protester og demonstrasjoner i Venezuela blant støttespillere og motstandere av landets president Maduro etter at opposisjonsleder Juan Guaidó hevdet han er landets president. Foto: AP / Martin Mejia / NTB scanpix

NTB

Russlands president Vladimir Putin mener Juan Guaidó og opposisjonen prøver å kuppe makten i Venezuela og at folkeretten er blitt brutt, ifølge en uttalelse fra talsperson Dimitrij Peskov.

– Innblandingen fra utenlandske makter kan føre til blodbad og lovløshet i Venezuela, hevder det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

– Den ødeleggende innblandingen fra andre land, spesielt i denne ekstremt anstrengte situasjonene, er uakseptabel, heter det.

Russland har tidligere støttet Maduro både økonomisk og med våpenleveranser.

Juan Guaidó er leder for landets nasjonalforsamling, og onsdag utropte han seg selv til fungerende president i Venezuela i en overgangsperiode inntil det kan avholdes demokratiske, frie valg. Nicolás Maduro, som reelt sett er president i Venezuela, mener Guaidó deltar i et komplott ledet av USA.

Også Tyrkia uttrykker støtte til Maduro og hans uttalelser om en sammensvergelse.

– Min bror Maduro! Hold ut, vi støtter deg, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en telefonsamtale med Maduro. Det opplyser Erdogans talsperson Ibrahim Kalin.

Også Iran varsler at de støtter Maduro.

– Iran støtter regjeringen og folket i Venezuela mot ugyldige og ulovlige handlinger som kuppforsøk og innblanding fra andre land, sier talsperson Bahram Ghassemi i Irans utenriksdepartement.

Blant landene som har uttrykt støtte til Juan Guaidó er USA, Canada og Danmark, i tillegg til svært mange latinamerikanske land.