Dette sjekkes før flyene tar av

Det skjer mye før du tar plass i setet.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

«Cabin crew, arm doors, cross check and report», lyder det over høyttaleren.

Men hva i all verden betyr det egentlig? Det internasjonale flyspråket er likt verden rundt, og de aller fleste flyselskap har de samme rutinene før flyet tar av og lander.

ALT PÅ SIN PLASS: Purser Vivi Alfsen viser frem en av flere sikkerhetsbøker som skal være på plass både foran og bak i flyet.

Setningen ytres kort tid før flyet er klar til å skyves bort fra porten og taxe ut på rullebanen. På forhånd er det skjedd mye både utenfor, og inni flyet. Sikkerhet om bord er noe vi alle er opptatt av. Men vet du hva som egentlig skjer «behind-the-scenes» før flyet tar av?

SIKKERHETSPROSEDYRE: Listen omfatter sjekk av førstehjelpsskrin, livvester og brannvarsler. Se video av hele sjekken på nett.

Hver dag starter med en briefing på kontoret. Inne i det aller helligste hos SAS på Oslo Lufthavn sitter purser og sikkerhetsansvarlig Vivi Alfsen sammen med kabinansatt Jonas Fredin Juhlin klare for briefing.På bordet står et flagg som viser hvilket land, eller by de skal reise til i dag. Deretter går de gjennom dagens flyvning før de finner veien ut til flyet hvor kabinen gjennomgås.

STORT ANSVAR: Flyvert Jonas Fredin Juhlin har jobbet i SAS i litt over ett år. Han er dreven på sikkerhetskontrollen.

Å klargjøre og sikkerhetssjekke kabinen før avgang og landing er det viktigste de gjør om bord.— Vi har ansvaret for passasjernes sikkerhet under flyreisen, sier Vivi Alfsen.

Se video i toppen av saken.

28 punkter gjennomgås

Mens du svetter i innsjekkingskøen, starter jobbingen for kabinpersonalet.

Da går de gjennom alle punktene som skal sikre at flyet er klart til å ta av.

EKSTRA OKSYGEN: Flyvert Jonas Fredin Juhlin i SAS forteller at de har minst fire ekstra oksygenflasker med om bord.

På plass i kabinen går Juhlin bak i flyet, mens Alfsen tar plass foran ved cockpit. En liste med 27–28 punkter hentes ut av en lomme på siden av flydøren.Alle punktene må gås igjennom, og sjekkes. Det klikkes, pipes og smelles med tunge dører.

Inni de små hulrommene foran og bak i kabinene befinner det seg alt fra redningsvester til barn og oksygentanker til håndjern for uregjerlige passasjerer, ropert og førstehjelpsskrin.

KLARE FOR AVGANG: Lukke og låse døren er en av de siste sikkerhetsrutinene som foretas før flyet skyves ut på rullebanen.

— Vi må sjekke at alt er der det skal være, sier Jonas Fredin Juhlin.Han holder fingeren på punktet han går igjennom, for å holde oversikt over hvor han er i sjekken. Det plinger i telefonen bak, og Alfsen spør om han har dagens liste klar.

CROSS CHECK: Når flydøren er lukket, låses den og det festet et belte på tvers – for å vise at rutinen er foretatt.

Når alt er sjekket og i orden, skal både flyverten og purseren underskrive på et ark, og de går i gang med å se etter at alt av mat og drikke er om bord.Da er de klare for passasjerene, som sluses inn foran og noen ganger også bak i flyet. Passasjernes telles, og det ses til om det finnes spedbarn, barn som reiser alene, eller andre med spesielle behov som det er nødvendig å gi beskjed om.

Kabinansatte ser seg også ut et par passasjerer de vet kan hjelpe dem ved en eventuell nødssituasjon.

Listen med passasjerantallet legges foran i cockpit og pilotene instrueres om dagens flyvning.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Er du klar for å fly?

GODE RUTINER: - Cabin crew, arm doors, cross check and report, sier purser Vivi Alfsen over høyttaleren. Da lukkes og låses døren og et belte festet over.

Et viktig element kabinpersonalet og kapteinene blir spurt om, er om de er «fit for flight». Det vil si om de er klare for å fly den dagen, og om føler de seg oppegående og friske nok.— Pilotene har selv et ansvar for¨å melde seg «not fit for flight» hvis vedkommende ikke føler seg hundre prosent forberedt og skikket til å utføre jobben sin på det høye nivået som forventes, forklarer informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Å melde seg fritatt fra flyvning på den måten, kan for eksempel skje som en følge av at piloten har hatt en ekstra tøff arbeidsdag med krevende værforhold med glatte rullebaner på norskekysten, eller at det foreligger private grunner som gjør at konsentrasjonsevnen ikke er på topp.

— Det er nødvendigvis ikke et krav om å informere om årsak, hvis man selv ikke ønsker dette, men resultat fra oppfølgingssamtalen i ettertid brukes i et preventivt sikkerhetsarbeid.

Sikkerhetsrutinene er endret

Etter ulykken med Germanwings i Provence, der styrmannen styrtet flyet med vilje, er sikkerheten styrket hos alle flyselskap.

Norwegian og SAS har gått gjennom rutiner på nytt.

SIKKERHETSSJEKK: Det foretas et titalls sikkerhetssjekker før flyet kan ta av.

— Myndighetsendringen kom som følge av Germanwings-ulykken, og førte til at SAS har gjort en mindre justering i sine rutiner. Nå innbefatter det at et annet besetningsmedlem må fysisk inn i cockpit i de tilfeller en av pilotene forlater setet i et nødvendig ærend, sier Johansen.

Verdens tryggeste flyselskap

Nettstedet Airlineratings.comrangerer hvert år verdens 449 flyselskap, og kårer de beste lavprisselskapene, de tryggeste, de mest luksuriøse og så videre. I år var det australske Qantas som gikk av med førsteplassen.

— Qantas topper listen som det sikreste flyselskapet, fordi det er ledende innen sikkerhetsinnovasjoner. I løpet av de siste 50 årene har de vært blant de første med store sikkerhetsutviklinger i cockpit, eller i overvåkingssystemer som ivaretar sikkerheten, uttalte sjefredaktør Geoffrey Thomas i Arlineratings.com til oss tidligere i år.

Thomas sier at samtlige av selskapene som når topp ti på listen, er selskaper som alltid er i front med sikkerhetsutvikling og lansering av nye fly. Men han understreker at selv om ikke alle flyselskap når topp ti, så betyr ikke det at de ikke er bra og trygge.

— I vårt rangeringssystem har vi 153 syvstjerners transportører, og flyselskaper som Virgin Australia, SAS, KLM og Swiss er enestående, sier Thomas.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator

Publisert: