Nei, du kan ikke sette deg fast i flytoalettet
Her er ni myter om flyreisen. Noen avlives. Noen bekreftes.

Blir du mer beruset om bord på fly enn andre steder? Kan du bli sugd ut av flyet hvis en av flydørene plutselig åpnes i luften?
Den britiske avisen Daily Mail har tatt for seg en rekke flymyter, og avliver en hel del av dem, men bekrefter også noen:
Du blir fortere full på fly — MYTE
Det stemmer ikke, og tester skal ifølge avisen ha blitt utført en rekke ganger på dette området.
Det meldes tørt om at det heller er flyten av gratis alkohol enn at trykket i kabinen eller cruisehøyden flyet befinner seg i har noen effekt på akkurat det.
Elektronisk utstyr – litt myte og litt fakta
Husker du da folk febrilsk slo av mobiltelefonene idet de kom inn i flyet?
Reglene rundt bruk av elektroniske enheter i passasjerfly har sakte, men sikkert endret seg de siste årene, og i dag kan du bruke nettbrett, mobiltelefoner og pc-er om bord.
Men det betyr ikke at mobiltelefonbruk ikke er noe flyselskapene tar på alvor.
— Mobiltelefoner og en hel nye duppeditter har ikke alltid vært lov til å bruke om bord, og det henger sammen med flysikkerheten. Den type utstyrsbruk blir ikke godkjent før det er tatt mange nok tester til at man med hundre prosent sikkerhet kan si at det er trygt å ha for eksempel mobiltelefoner på under flyvningen, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.
Om bord i SAS' fly og en rekke andre flyselskaper må du i dag sette mobiltelefonen i flymodus under avgang og landing. For kort tid siden måtte du skru mobiltelefonen helt av.— Det er mye bra i nettopp slike prosesser. Og det er ikke bare tull av elektronisk utstyr har kunnet slå ut på instrumenter tidligere. Derfor testes det nøye og det tas ingen sjanser før reglene endres, sier Johansen som legger til at du i noen av SAS-flyene i dag kan både ringe og sende sms i luften.
— Da kobles telefonen din til en stasjon om bord i flyet. Hvilken kostnad som påbeløper har med hvilken teleleverandør du har, men dette er et tilbud vi har på noen av våre fly i dag, sier han.
Myten er dermed avlivet — mobiltelefonen din eller pc-bruk forstyrrer ikke moderne fly.
Det dumpes toalettavfall under reisen - MYTE
Grøss. Nei, avfallet fra dobesøket blir oppbevart i en tank frem til flyet lander.
Folk som melder om at de at menneskelig avfall har landet på dem har blitt etterforsket, og det viser seg alltid at det fugleskitt, skriver den britiske avisen.
Du kan bli sittende fast i flytoalettet hvis du trekker ned mens du sitter på do – MYTE (for det meste)
Hvis baken din former seg perfekt rundt doskålen, så kan det i teorien skje. Men det skal mye til, og ifølge Daily Mail er dette noe gutta i Mythbusters har forsøkt «uten hell».
— Det er en myte ja. Ubehaget går vel heller på at du blir kald i baken, humrer SAS'informasjonssjef.
— Men et tips er at alle mannfolk bør sette seg uansett på flytoalettet, det er både helsemessig bra og godt for renholdet på toalettene, sier han.
Du kan bli ruset av oksygenmaskene – MYTE
Oksygenmaskene fungerer slik at folk kan fortsette å puste normalt hvis flyet mister høyde og luften har lite oksygen.
Myten om at man kan bli ruset av å bruke skal visstnok ha fått grobunn etter at Brad Pitts rollefigur Tyler Durden i «Fight Club», skriver Daily Mail.
Durden påsto at oksygenmaskene om bord på flyet kunne gjøre deg «høy» - dermed euforisk, føyelig og klar for alt.
Luften i flyet er fullt av bakterier – MYTE
— Den myten dukket opp under fugleinfluensaen, men stemmer altså ikke. Noen allergikere har også vært bekymret for luften i kabinen, men den skiftes ut like ofte som i en operasjonssal, sier Knut Morten Johansen.
Han forklarer at luften går inn i motoren, varmes til 200 grader, kjøles deretter ned igjen og går inn i kabinene. Det er en del av suset man hører under flyvningen, og skjer kontinuerlig.
— Smittefaren er ikke større i et fly. Det er i bunn og grunn bedre å være i et fly enn i et annet sted med tett konsentrasjon av mennesker fordi luften stadig skiftes ut.
Bordet ditt er fullt av bakterier – FAKTA
En studie fra 2007 viste at bakterien Methicillin-resistant Staphylococcus Aureus (MRSA) ble funnet på 60 prosent av flybordene på tre av USAs største flyselskap.
Det var høyere enn på undergrunnen i New York. Og ja, det kan potensielt gjøre deg syk.
— Vi er opptatt av hygiene, og flyene desinfiseres hver kveld eller natt. Men selv om det rengjøres etter hver flyvning, så tørkes ikke hvert bordbrett av, sier Johansen.
Du kan bli sugd ut hvis flydørene åpnes under flyvningen – MYTE
På grunn av det høye trykket i kabinen er det nærmest umulig å åpne dørene under flyvningen. Så, heldigvis, er det ikke mulig å bli sugd ut av flyet (tenk diverse katastrofefilmer).
— Tester er foretatt og viser at du må opp i to til tre tonn for å åpne flydører i luften. Jo høyere du kommer, jo tyngre blir det på grunn av trykkforskjellen. Det samme gjelder for glass i både kabin og cockpit, det er lag på lag og helt trygt, forsikrer Johansen.
Han trekker frem en episode med Aloha Airlines fligt 243 fra 1988 som skrekkeksempel. Flyet var på vei til Honolulu da en eksplosiv dekompresjon i luften førte til at en del av taket på kabinen fløy av. Kapteinen fikk kontroll på flyet og klarte å nødlande på Maui flyplass.
— En flyvertinne ble dratt ut av flyet og ble aldri funnet. Men de resterende 90 passasjerene som var fastspent overlevde. Det var et gammelt fly, og slike ting skjer svært sjelden, forteller Johansen.
Hvis lynet slår ned i flyet, så krasjer det – MYTE
— Nei, det stemmer ikke. Lyn slår relativt ofte ned i fly, og da kan passasjerene høre et smell av varierende grad. Det kan føre til skader på flyet, men alle fly som utsettes for det får grundig ettersyn, sier Johansen.
Flyene er konstruert for å tåle lynnedslag.
— Det er uhyre sjelden at lynnedslag forårsaker at flyet faller ned. Værsituasjonen følges dessuten kontinuerlig, og når det er en heftig værtype flyr man utenom og retter seg etter det, sier informasjonssjefen.
Sist gang et passasjerfly falt ned på grunn av lynnedslag skal ha vært i 1967, ifølge Daily Mail.
Røyking er ulovlig om bord, men det finnes fortsatt askebeger på flytoalettene – FAKTARøyking om bord på fly har vært forbudt i over et tiår, men flyet må allikevel installere askebeger.
— Hvorfor er det sånn?
— Det handler om godkjenning igjen. Ingen flyselskap kan foreta slike endringer i flyene sine før det er formelt godkjent til det sertifiserte flyet. Så selv om det er ulovlig å røyke om bord, så vil passasjerfly fortsatt ha den detaljen på toalettene til regelen endres, forklarer Johansen.
Han forteller at de får inn omkring 10 til 15 tilfeller årlig av folk som tar seg en røyk om bord.
— Dessverre inntreffer det innimellom. Vi politianmelder hvert eneste tilfelle, og de får bøter fra 10.000 kroner og oppover. En person hadde forsøkt å demontere røykvarsleren på toalettet også, og så sitt snitt til å røyke der. Det ble en dyr sigarett, sier Johansen.
Følg journalisten på Twitter - @reisecamilla
Les også :
Oppdag isbreenes hemmeligheter
Familien sverger til Segway i hver storby de besøker
Denne øya tiltrekker seg verdens mektigste, rikeste og vakreste